nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vazduh u Pljevljima i u februaru bio loš

Vazduh u Pljevljima i u februaru bio loš

Vazduh u Pljevljima, u februaru, bio je veoma lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Pljevlja Pljevlja (Foto: TVCG)

Vazduh u Pljevljima, u februaru, bio je veoma lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Čak 24 februarska dana koncentarcija praškastih, PM 10 čestica bila je iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, pokazuju rezultati mjerne stanice smještene u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Prema standardima, pomenuta granica ne bi smjela da se prekorači više od 35 puta godišnje, što znači da je, zajedno sa 17 dana u januaru, to učinjeno već tokom prva dva ovogodišnja mjeseca. Na kvalitet vazduha najviše negativnog uticaja ima intenzivan rad glavne gradske kotlarnice i preko četiri hiljade individualnih ložišta koja kao gorivo koriste ugalj, a tu su i veliki industrijski i energetski objekti, poput Rudnika uglja i Termoelektrane. Stoga je jasno zašto stanovnici Pljevalja s nestrpljenjem čekaju da se konačno realizuje najvažniji ekološki projekat za najzagađeniji crnogorski grad – toplifikacija.

Određene aktivnosti na tom zahtjevnom poslu su počele, a moglo bi biti okončane kada se privede kraju ekološka rekonstrukcija Termoelektrane.

Što se tiče ostalih zagađujućih materija, sve dnevne srednje izmjerene vrijednosti sumpor i azot dioksida i ugljen monoksida, u februaru su uglavnom bile ispod propisanih graničnih vrijednosti. Takođe, u suspendovanim PM 10 česticama nije registrovano ni povećano prisustvo otrovnih materija kao što su olovo, kadmiijum, arsen ili nikl.

Izuzetno loš kvalitet vazduha u Pljevljima, decenijama je karakterističan za zimski period i dugotrajnu sezonu grijanja, pa se slični rezultati mogu očekivati i kada Agencija za zaštitu životne sredine objavi i martovski izvještaj, dok su prvi ozbiljniji znaci poboljšanja mogući u izvještaju za april.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.