utorak , januar 26 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Vazduh zatrovan pola godine

Vazduh zatrovan pola godine

Granične dnevne srednje vrijednosti sumpor(IV)oksida, PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu na teritoriji pljevaljske opštine registrovane su tokom prošle godine i do sedam puta veće od dozvoljenih vrijednosti. Dnevna prekoračenja štetnih čestica registrovana su i do 181 dan u godini, navodi se u izvještaju o stanju životne sredine za 2016. godinu

U toku prošle godine prekoračenja CO2 registrovana su 21 dan, iako se ne smiju prekoračiti više od tri puta u toku godine, a mjerenja za period jul-oktobar nedostaju nedostaju zbog kvara na analizatoru.visoka koncentracija CO2 znatno je uticala na pogoršanje kvaliteta vazduha, navodi se u izvještaju koji je 19. oktobra usvojila Vlada.

– Validnih mjerenja PM2,5 čestica je bilo 323 dana. Srednja godišnja koncentracija iznosila je 44,86 mikrograma po metru kubnom, što je iznad granične vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom – navodi se u izvještaju.

U dokumentu se konstatuje da je mjerenje suspendovanih čestica PM10 vršeno sa četiri mjerne stanice u Podgorici, Baru, Nikšiću i Pljevljima.

Konstatovano je da su u Nikšiću i Pljevljima veliko opterećenje vazduha ovim polutantom, koje prevazilazi sve propisane granične vrijednosti. Prisustvo PM10 čestica u koncentracijama iznad propisanih sa aspekta zaštite zdravlja najveće je u Pljevljima.Zagadjenost 1

 

Opširnije u štampanom izdanju

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

NEBOJŠA KAVARIĆ

Vakcinacija najbolji način zaštite zdravlja

U susret vakcinaciji protiv korona virusa mišljenja su podijeljena, a građani strahuju i od vakcine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *