nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / VEČERAS VELIKA LITIJA VJERNOG NARODA U PLJEVLJIMA

VEČERAS VELIKA LITIJA VJERNOG NARODA U PLJEVLJIMA

Naša Sveta Crkva nas poziva da danas nastavimo sa litijama koje su prethodnih dana organizovane u našem gradu u znak otpora nepravdi koja  je pogodila svakog pravoslavnog vjernika usvajanjem diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Blagoslov naše Crkve je takav da se litije ubuduće održavaju dva puta sedmično – četvrtkom i nedjeljom. Prije svake litije služiće se Moleban Presvetoj Bogorodici u Hramu Svete Petke sa početkom u 18 sati.
Draga braćo i sestre, prethodnih dana naša Crkva nas je ujedinila. Ustala je na noge cijela Crna Gora pogođena nepravdom koja je zadesila Srpsku pravoslavnu crkvu. Pljevlja su pokazala da u našem gradu istinski živi pravoslavlje. Prvi u Crnoj Gori smo masovno izašli u litije koje su iz noći u noć okupljale sve više vjerujućeg naroda. Zakleli smo se pred Oltarom naše Crkve da sa ovoga puta nećemo skrenuti dok ne ispravimo nepravdu koja nas je zadesila i u tome treba da istrajemo.
Odbor za odbranu svetinja vas poziva da ne nasjedate na priče kako je sve završeno i da je naša Crkva poražena i na koljenima. To pričaju oni koji hoće da oslabe snagu Crkve koja je pokazala da je nadmoćna spram onih koji su pokušali da ozakone najogoljeniji vid otimačine crkvene imovine. Zato, draga braćo i sestre, dužni smo da se jače i složnije nego ikad zbijemo u redove i nepokolebljivo stanemo u odbranu svoje Crkve i svoga naroda. Neka četvrtak i nedjelja za nas postanu svetinje poput crvenog slova u kalendaru i dani koji će biti simbol otpora bezakonju i beznađu.
Zvona sa naših svetinja prolamaju Nebesa pozivajući nas da ne posustanemo i ne odustanemo sa svetog puta kojim smo krenuli. S vjerom u Boga do konačne pobjede!!!
U IME SABORA PRAVOSLAVNOG NARODA PLJEVALJSKOG KRAJA
ODBOR ZA ODBRANU SVETINJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *