četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Većina i dalje upitna

Većina i dalje upitna

Mandatar i lider Evrope sad Milojko Spajić ima još vremena da osigura većinu u parlamentu za podršku izboru 44. Vlade, koju bi on predvodio kao premijer. Iako je Spajić najavio da ima podršku većine, politički analitičari kažu da je Spajić danas na istom mjestu kao kad mu je Milatović povjerio mandat, prije 20 dana. Dodatno, kriza oko Vlade preliva se i na Podgoricu. To potvrđuju najave partije Milana Kneževića da će narednih dana da preispitaju učešće u vladajućoj koaliciji u Glavnom gradu.

Podrška 44. poslanika za 44. vladu polako se topi, pa je danas upitno da li mandatar Milojko Spajić uopšte može da računa i na 41 poslanika. Iako je krug pregovora završen i objavljeno da se većina okupila, izgleda da se u tom začaranom krugu samo vrtimo.

„Izgleda isto kao kad je dodijeljen status mandatara Spajiću, a to je da je pitanje te većine i danas upitno“, kazao nam je programski direktor NVO Uzor Marko Pejović.  

Do toga su, kaže Pejović, doveli tajanstveni pregovori. Umjesto rizika da protraći povjereni mandat, Spajić možda ima još jedan kec u rukavu.

„S obzirom na to da većina od 41 poslanika nije sigurna, pitanje je da li će se pojaviti neki novi politički subjekti, procentualno je očekivano da budu to Socijaldemokrate, ali u suštini možemo govoriti o novoj kombinatorici kojoj mandatar teži“, istakao je Pejović. 

Takve težnje mogle bi biti kobne i dovesti do vraćanja mandata 10. novembra. Osim ako se Spajić ne vrati na početak i krene u nove pregovore.

„To je negdje ova kritika koja je uslijedila od Jakova Milatovića – ona može da pokrene novi ciklus pregovaranja, a ukoliko se želi ostvariti kompromis na nivou Pokreta Evropa sad. Ukoliko se želi ići da se desi raskol unutar PES-a svjedočićemo nekim novim varijantama i kombinatorikama kada je u pitanju formiranje vlade“, kazao je Pejović. 

Nova glavobolja za Spajića je i najava koalacije „Za budućnost Crne Gore“ koja preispituje učešće u vladajućoj koaliciji u Podgorici, ali i ostalim opštinama gdje zajedno vrše vlast. Ipak, naši sagovornici vjeruju da je to samo najava pritiska za mjesta po dubini.

„Ako bi bivši DF ili koalicija „Za budućnost Crne Gore“ željela da žestoko poremeti formiranje nove vlade i oteža budući rad i funkcionisanje, da naprave jednu takoreći nuklearnu opciju, onda je to zamislivo, ali do toga neće doći zbog partijskih razmišljanja i mehanika“, kazao je politički analitičar Stefan Đukić. 

„To su poruke oje treba da utiču na mandatara, a vjerujem da je mala vjerovatnoća da se desi u praksi“, poručuje Pejović. 

No, praksa je pokazala da se u politici najčešće igra interesno kolo.

Dogovor kuću gradi, nesloga je razgrađuje, znamo svi.

Šta će biti izbor političkih partija i na lokalnom i državnom nivou, svjedočićemo narednih dana.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.