ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vektra Jakić uputila žalbu na odluku o oduzimanju opreme

Vektra Jakić uputila žalbu na odluku o oduzimanju opreme

Vektra Jakić, kompanija biznismena Dragana Brkovića, žalila se Apelacionom sudu na rješenje Privrednog suda koji je usvojio zahtjev Ministarstva poljoprivrede da se oduzme zaloga, odnosno oprema od pljevaljskog preduzeća jer im nije vratilo kredit od oko tri miliona.

Rješenje o oduzimanje zaloge donijela je izvršna sutkinja Marina Đurović, na čiju odluku se žalila Vektra Jakić uoči Nove godine.

Vlasnik pljevaljskog preduzeća za preradu drveta je Vektra Montrenegro, glavna Brkovićeva kompanija. Njegov punomoćnik Ranko Grbavac je, tokom prvostepenog postupka, tvrdio da bi u slučaju oduzimanja opreme mogla nastati “nesaglediva šteta po ‘Vektru Jakić’”, i najavio nove tužbe.

Zamjenica zaštitnika imovinskih pravnih interesa države Žana Raičević, koja je u ovom postupku zastupa Ministarstvo poljoprivrede, tokom rasprave u Privrednom sudu krajem novembra, nije dozvolila da se uđe u nove pregovore sa Brkovićevom kompanijom oko izmirenja kreditne obaveze.

“Vektra Jakić” je bila u stečaju kada je država počela da pregovara sa Abu Dabi fondom o kreditu, i dugovala je državi za poreze i doprinose 2,5 miliona eura.

Kompaniji je iz ovog programa, koji je tada vodio bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, u oktobru 2015. odobren kredit od tri miliona dolara za pokretanje fabrike peleta, koji je povukla u januaru naredne godine.

Zbog nevraćanja obaveza, ugovor o kreditu je otkazan 29. januara 2019. Čim je otkazan ugovor, cjelokupan povučeni kredit dospio je za naplatu, a naknadno je propala prilika da se ovaj spor riješi mirnim putem.

Iz ‘Vektra Jakić’ su saopštili da su uredno izmirivali obaveze po odobrenom kreditu sve do “nezakonite blokade računa”, zbog čega je došlo do kašnjenja sa izmirivanjem rata. Iz kompanije tvrde da je “blokada bila nezakonita” te da “o tome svjedoči nalaz vještaka u parnici” koju je zbog blokade ‘Vektra Jakić’ povela protiv Opštine Pljevlja.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.