četvrtak , jul 9 2020
Početna / Vijesti / Društvo / „Vektri Jakić“ uzimaju opremu iz peletare?

„Vektri Jakić“ uzimaju opremu iz peletare?

Privredni sud je odredio izvršenje na opremi za proizvodnju peleta koju je “Vektra Jakić” založila kao sredstvo obezbjeđenja za kredit od tri miliona eura dobijen od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoj a (MPRR) iz Abu Dabi razvojnog fonda.

Iako je na posljednjem ročištu zastupnik “Vektre Jakić” Ranko Grbavac tražio odlaganje zbog mogućnosti dogovora, sutkinja to nije dozvolila. Odbila je i njegov zahtjev da se sprovede finansijsko vještačenje kako bi bio utvrđen tačan iznos duga, s obzirom na to da momentom raskida ugovora, cjelokupni iznos dospijeva na naplatu. Ovim zahtjevima se protivila i zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Žana Raičević koja, navodeći da nije dobila obavještenje od MPRR u vezi pregovora, ali je imala uvid u predlog “Vektre Jakić” da rate umjesto njih izmiruje Vektra grupa, dok se ne steknu uslovi da nastave sa otplatom kredita.

Grbavac je kazao da je dio obaveza po kreditu izmiren, te da je “kašnjenje” posljedica nezakonite blokade računa, zbog čega i vode postupak protiv opštine Pljevlja. Ukazao je da bi donošenjem rješenja o izvršenju nastupile nesagledive poljedice, te da bi šteta koja bi nastala bila predmet nove tužbe protiv države.

Ugovor o kreditu “Vektra Jakić” je sa MPRR zaključila prije četiri godine za izgradnju fabrike peleta. Početkom godine je država raskinula ovaj ugovor, a u junu obavijestila “Vektru Jakić” o namjeri pokretanja postupka prinudne naplate. Predlog za izvršenje je podnijet mjesec kasnije, ali je prvo ročište odloženo na zahtjev Grbavca zbog, kako je i tada naveo, mogućnosti dogovora. Raičević je kazala da su prije podnošenja prijedloga za izvršenje pokušali mirno da riješe spor. Zalogu na imovini “Vektre Jakić” imaju i Rudnik uglja, Securitas Montenegro, OTP banka, Poreska uprava i Vektra Investment. Ministarstvo finansija je nedavno poništilo rješenje PU kojim je upisana zaloga na četiri vozila, zbog čega je privremeni stečajni upravnik Dragan Milić tražio odlaganje ročišta za ispitivanje stečajnih razloga, kako bi se upoznao sa novim dokazima. PU traži uvođenje stečaja zbog duga od 525 hiljada eura, ali će se o tome raspravljati početkom februara iduće godine. Račun “Vektre Jakić” je u blokadi tri godine na iznos od 10.4 miliona eura. Stečaj je prvobitno uveden prije sedam godina zbog duga od 77 miliona eura OTP banci, ali je nakon usvajanja plana reorganizacije, firma izašla iz stečaja. Vektra Montenegro je osnovala kompaniju “Vektra Jakić” kupovinom imovine korporacije Jakić u stečaju za 1,6 miliona eura. Država je početkom godine raskinula i ugovor o davanju šuma na korišćenje zbog neizvršavanja obaveza.

Izvor: pobjeda.me; pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

voda 1

Potrošači visoke zone Pliješ neće imati vode sutra od 8 sati

Obavještavamo cjenjene korisnike da će u toku dana 08.07.2020 god potrošači visoke zone Pliješ imati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *