četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Veliki potencijali CG za proizvodnju ekološke hrane

Veliki potencijali CG za proizvodnju ekološke hrane

PROIZVOĐAČI TVRDE

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zelene ekonomije i proizvodnje ekološke hrane, jer ima zemljište koje nije zagađeno pesticidima, tvrde proizvođači. Zaštita autohtonih crnogorskih sorti i brendiranje domaćih proizvoda, važan je segment za unapređenje proizvodnje, a na tome već rade crnogorski privrednici u oblasti proizvodnje žitarica i ljekovitog bilja.

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zelene ekonomije i povećanje proizvodnje hrane od domaćih autohtonih sirovina, jer ima nezagađeno zemljište, tvrdi privrednik Svetozar Radonjić.

U okvir Zelenog biznis inkubatora i Instituta za zdravu organsku hranu osmislili su, kaže Radonjić, oko 30-ak projekata radi podsticanja proizvodnje žitarica, revitalizacije vodenica kako bi imali organske sirovine za proizvodnju hljeba i drugih proizvoda.

Crna Gora je rezervoar ljekovitog bilja, kažu sagovornici. U vrijeme kralja Nikole 40 odsto budžetskih prihoda bilo je iz tih izvora. Bilje Bar i Eksportbilje Risan 80-ih sakupljali su i izvozili ljekovito bilje, a CG bila lider u Evropi.

Pelin na području Ostrosa izvozili smo u SAD, a sad su te poslove preuzele fabrike iz Albanije.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

KGB put - nasipanje Vojska CG

Lokalni putevi moraju da plate PDV – obavezan obračun PDV na usluge od javnog interesa

Pljevaljsko Preduzeće za održavanje lokalnih puteva obavezno je da obračunava PDV na izvršene usluge od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *