sreda , 24 jula 2024
Početna / Svijet / Vijek od smrti tvorca Ajfelove kule

Vijek od smrti tvorca Ajfelove kule

Stogodišnjica smrti Gustava Ajfela (Eiffel) (1832-1923), tvorca kule koja nosi njegovo ime u Parizu, obilježavaće se tokom cijele 2023, saopštio je operater spomenika.

Ajfelova kula Ajfelova kula (Foto: pixabay.com)

„Krajem 19. vijeka, izgradnja kule visoke 300 metara u srcu Pariza, najviše na svijetu u to vrijeme, bila je nevjerovatan izazov. Bila je u domenu naučne fantastike“, izjavio je predsjednik kompanije održavanja Ajfelove kule Žan-Fransoa Marten (Jean-Francois Martins).
Prema njegovim riječima, obilježavanja 100 godina od smrti Ajfela znači slaviti „duh naučnog osvajanja i ljudsku genijalonost“.
Izgradnja Ajfelova kula je završena 31. marta 1889, a svečano otvorena 6. maja te godine.

Struktura je sastavljena od 18.038 djelova od livenog gvožđa, uz pomoć 2,5 miliona zakovica. Za vrijeme izgradnje, zahvljajujući mjerama bezbjednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što jeza to doba bilo izuzetno dostignuće.

Metalna struktura je teška 7.300 tona, a do vrha ima 16.665 stepenica.

Svakih sedam godina na cijelu strukturu se nanosi boja radi zaštite od korozije.

Zavisno od vremenskih uslova vrh kule može da odstupi od vertikale do osam centimenatra u stranu od Sunca. Pomjeranje nastaje zbog neravnomjernog zagrijavanja metala na sunčanoj i na strani u sjenci.

Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti. Ona se decenijama smatra jednim od remek djela svjetske arhitekture.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ostarjela Evropa da prihvati realnost

Demografi i ekonomisti tvrde da pokušaji evropskih vlada da podstaknu stopu nataliteta, naročito forsirajući stav …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.