ponedeljak , oktobar 19 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Visoke ocjene na on line takmičenju učenicama SSŠ

Visoke ocjene na on line takmičenju učenicama SSŠ

Univerzitet donja Gorica i Studentski biznis centar 8. i 9. maja 2020. godine, organizovali su preduzetničko-istraživački poduhvat: „Zaori dublje, proširi brazde“. Ovaj projekat je okupio preko 100 srednjoškolaca, mladih istraživača iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori.Iz Srednje stručne škole učestvovale su učenice drugog razreda:Jana Koruga, Anđela Cmiljanić i Anastasija Knežević, a mentor je bila profesorica Nada Jović.

– Po prvi put ovaj projekat je realizovan online ali to nas nije spriječilo da učimo, razmišljamo, istražujemo, takmičimo se, umrežavamo i družimo. Učestvovanjem u ovom projektu imale smo priliku da vidimo i čujemo predavanja sa Univerziteta Donja Gorica, učestvujemo u zanimljivim aktivnostima, i na kraju da prisustvujemo Berzi preduzetničkih ideja, najvećoj „smotri“ biznis ideja u Crnoj Gori. Prije početka samog projekta podijeljeni smo u 18 timova. Svaki tim je imao svog mentora koji nas je kontaktirao par dana prije početka projekta i poslao plan rada. Projekat je počeo live uključenjem na društvenim mrežama, nakon čega smo imali predavanje dr. Sandre Tinaj. Posle toga započele su Treasure Hunt aktivnosti koje se sastoje iz tri faze. U prvoj fazi Treasure Hunta dobili smo zadatak da se međusobno upoznamo sa članovima tima, kako bi napisali pjesmu jedni o drugima. Ovo je bila sjajna prilika da osmislimo nešto kreativno što će imati obrise umjetničkog djela – kazala je Jović i dodala da je sledeći zadatak bio da na osnovu postavljenih pitanja (metafora, zagonetki), otkriju o kojoj kulturno-istorijskoj građevini je riječ.

druga aktivnost

– Treći zadatk je zahtijevao da napravimo sliku video razgovora tima preko online platforme Zoom, uz koju svi zajedno prilažemo neku motivacionu poruku ispisanu na majici, papiru i sl. Time se završila I faza Treasure Hunta. U drugoj fazi naš zadatak je bio da preko online platforme TikTok napravimo snimak u kom izgovaramo neku od replika iz domaće predstave „Dugo putovanje u Jevropu“, koja je samo jednom izvođena u kraljevskom pozorištu Zetski dom. U sledećem zadatku trebali smo da pošaljemo snimak recitovanja nekog odlomka iz Njegoševe poezije. Druga faza se završila odgovaranjem na pitanja iz opšte kulture. Za kraj dana imali smo predavanje na Orlovom Kršu- prof. dr Veselin Vukotić. Sledećeg dana započela je III faza Treasure Hunta, slanje timskih radova. Nakon toga gledali smo Berzu preduzetničkih ideja, komentarisali  i ocjenjivali najbolje- istakla je Jović. Po njenim riječima u ovoj  Berzi takmičile su učenice SSS  sa biznis idejom,,Moja šašava igračka”.

– To su  ručno pravljene  igračke na osnovu dječijih crteža. Timovi su je ocijenili sa veoma visokim ocjenama čime je naša ideja bila među najboljima na ovoj Berzi i po ocjenama srednjoškolaca. Zatim smo timski radili SBC Kviz, nakon čega smo gledali emitovanje timskih prezentacija i timsko glasanje za pobjednika. Projekat se zatvorio live uključenjem na društvenim mrežama, gdje je bilo proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.Za nas ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo, upoznale smo nove ljude, proširile znanje i najvažnije ostvarile pozitivne rezultate. Bilo je naporno i ne toliko lako, ali odlično znamo da nijedan uspjeh ne dolazi bez napora – zaključila je Jović.

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Migranti obili parohijski dom

Migranti obili parohijski dom u Boljanićima

Zbog skoro svakodnevnog prolaska migranata prema granici BiH nevolje mještana Boljanića postaju sve češće. Danas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *