sreda , oktobar 21 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Vjerni narod nosi državi blagovjesti dobra, mira i ljubavi

Vjerni narod nosi državi blagovjesti dobra, mira i ljubavi

Prvi dio molitve uputili smo Bogu u hramu a drugi dio molitve preliva se na ulice Pljevalja, molitveno, dostajanstveno i ispravno,  kao i do sada, rekao je vladika Atanasije predvodeći  veličanstvenu 14. Litiju vjernika Srpske pravoslavne crkvekoja se kretala centralnim ulicama grada, sa ikonama, uz poruku „Ne damo svetinje“  hiljade Pljevljaka u koloni svjedočilo je postojanost i vjeru u Boga Oca, Sina i Svetoga Duha.

-Proslavljamo velike hrišćanske praznike od rođenja Hristovog do Bogojavljenja i zaista se ovih dana kroz lica svih nas Bog javio ovom narodu. Nije slučajno što se sve događa u naša vremena. Potrebno je bilo da se osvjestimo i vratimo sami sebi  i jedni drugima. Potrebno je bilo da znamo i da se sjetimo ko smo bili kroz istoriju, ko smo danas i šta i ko treba da ostanemo u budućnosti. Mi Pljevljaci uvijek smo bili jedinstveni, koja god nevolja da nas je snalazila a svi znamo da je ovo prava nevolja jer je u toku otimanje naših svetinja. Ostajali smo uvijek jedni uz druge jer smo braća, komšije, prijatelji,  jer smo prije svega ljudi, kako je govorio blaženog spomena  patrijarh Pavle. Pokazali smo  da samo crkva i svetinje mogu ovako da nas ujedine i okupe. Dosad nas je politika samo dijelila i trudili su se da nas podijele ali nijesi uspjeli. Mi smo ostali jedno, mi smo ovaj narod koji se u rijekama sliva ulicama Crne Gore, mi smo ova država a ne oni koji nas optužuju i nazivaju kojekakvim imenima. Ja sam večeras izabrao da na litiju ponesem ikonu Blagovjesti, zato što smo svi mi u Crnoj Gori, a naročito Pljevljaci na koje se mogu ugledati po dostojanstvu, miru, ljubavi, slozi, pokazali da smo mi Blagovjesnici, da mi ovoj državi nosimo dobro, mir i ljubav. Da smo mi ti koji pozivamo na mir a ne oni koji nas dijele. Ne smijemo i nismo i dozvoliti da nas iko podijeli. Usvojeni  Zakon o slobodi vjeroispovjesti je pravo bezakonje, i kao što smo nebrojno puta rekli presedan u istoriji prava.i izazvao je podijele i pokušao da nas razjedini. Nije uspio i to dokazujemo svi mi koji kao rijeke tečemo ulicama Crne Gore, rekao je jedan od najboljih  studenata Medicinskog fakulteta, sa prosječnom ocjenom, 9,96, Božo Knežević čiji je govor prekidan aplauzima sugrađana.

  1. FB_IMG_1579813600601FB_IMG_1579813568979FB_IMG_1579813614894
14. Pljevaljska litija
14. Pljevaljska litija

Sveštenik Borivoje Pantić pročitao je saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i pozvao vjerni narod u nedelju 26. Januara na moleban i Savindansku duhovnu akademiju koja će se odžati ispred crkve.

Vladika Atanasije i vjernici
Vladika Atanasije i vjernici

Ispred crkve recitovala je Gimnazijalka Sofija Savić a vladika Atanasije uz kratku besjedu o Svetosavlju, blagoslovio je vjerni narod. Litija je završena pjesmom Bogorodici „Dostojno jest“.

Molitva za mir, ljubav i dobru volju
Molitva za mir, ljubav i dobru volju

20200123_19175120200123_18570520200123_19233020200123_191956

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

korona

Još 145 zaraženih, sedam u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 561 uzorka na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *