nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Vlada daje 40 miliona eura bankama za podršku privredi

Vlada daje 40 miliona eura bankama za podršku privredi

Vlada Crne Gore je, u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal obezbijedila kreditnu podršku u iznosu od 40 milona eura mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnosti privrede i smanjio negativni uticaj COVID 19 na ekonomiju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako navode, ova podrška se realizuje kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB), a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima.

“Sredstva će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka. Nakon realizacije ove tranše od 40 miliona eura, postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 miliona eura podrške”, dodaju iz Ministarstva.

Objašnjavaju, da će se pojekat realizovati na način što će Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iz prethodno pomenutog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP.

“Pomenuta sredstva, najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, bankama će biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se stvara osnov za oporavak privrede”, ističu iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Dodaju, kako bi se realizovala gore pomenuta sredstva, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić, će već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno Ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima.

“Vlada Crne Gore je osluškujući potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom”, zaključuju iz Ministarstva.

Izvor: CdM

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pokret penzionera: Obezbijediti kredite za nabavku zimnice i ogrijeva

„Sagledavajući dosadašnju praksu i način raspodjele zimnice za penzione, smatramo da je taj način nehuman, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.