četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Vladika Atanasije: Ostaviste svojim potomcima sveti zavjet odbrane svetinja

Vladika Atanasije: Ostaviste svojim potomcima sveti zavjet odbrane svetinja

U božićnom pozdravu vjernicima pljevaljskog kraja vladika mileševski Atanasije pozivao ih je da praznik Hristovog Rođenja proslave u blagodarnosti Gospodu što im  je dao snage da istraju u neravnopravnoj borbi protiv sila tame i zla.

-Neka Hristovo Rođenje u vaše domove unese duhovnu radost, blagostanje i svaki napredak. Neka se vaši domovi napune tvrdom i pravom vjerom i ličnim ponosom što ste čeda jedne Srpske Pravoslavne Crkve, da se još više složite, obožite i umnožite. Šaljući vam svoj arhijerejski blagoslov, radujem se i skorom susretu sa vama na Božanskoj liturgiji kada ćemo zajedno proslavljati Gospoda i silu Njegovu, i spreman sam da zajedno nastavimo obnavljati brojne temelje nemanjićkih manastira koji su u ruševinama i koji nas zovu da ih podignimo iz vjekovnog korova i u njih uselimo molitvu i na njihove zvonike vratimo zvona koja će javiti Nebesima da vaskrsava srpski narod u pljevaljskom kraju, kazao je vladika Atanasije.

Kao vaš duhovni pastir i zastupnik pred Gospodom, molim Svetitelja Savu koji je koračao kroz vaše krajeve i blagoslovio vaše pretke i cijeli pljevaljski prostor, da utvrdi svaki vaš korak i svako vaše dobro djelo koje činite na polzu Srpstva i naše Otadžbine, kazao je vladika Atanasije, koji je u susret prazniku Rođenja Bogomladenca Hrista posebnu poruku poslao Pljevljacima milim i vjernim čedima Mileševske eparhije,  sveštenicima i monasima.

– Voljom ovozemaljskih moćnika oličenih u obezboženom bivšem crnogorskom režimu, drevni manastiri i crkve odjednom su se našli na talasu bezakonja i samovolje. Na zov svoje Majke Crkve, vazdašnje zaštitnice i utješiteljke u svakom zlu, vi ste se svi zajedno, poput nikad umrlih kosovskih junaka, složno i istrajno odazvali ovom svetom pozivu za odbranu svetinja. Zapostavljajući svoja porodična ognjišta, ustali ste hrabro u odbranu svojih duhovnih ognjišta. Sveta Trojica, Dovolja, Dubočica i Aranđelovo u Tari u vama dobiše istinske Hristove viteze – zaštitnike koji ne dozvoliše da se ruka nečastivih bezbožnika takne njihovih svetih Dveri i oskrnavi svete oltare.Tukli su vas, hapsili, kažnjavali, proganjali i ugnjetavali, ali vaša volja, ispunjena Božanskom blagodaću, nije se dala pokolebati ni zaustaviti. I po ledu, i po snijegu, i po suncu i kiši, vi stajaste hrabro na braniku svoje Crkve. Uspjeli ste! Odbranili ste svetinje svojih predaka, ali i one hramove koje ste sami svojim trudom i ljubavlju zidali. Ostaviste svojim potomcima sveti zavjet odbrane svetinja. Ostaviste im netaknute hramove da u njima proslavljaju ime vaskrslog Gospoda i griju se na neugašenom ognjištu zlatne Slobode. Čast mi je što sam sve vrijeme kao vaš episkop stajao pred vama i predvodio vas u božanstvenim litijama koje su donijele slobodu pljevaljskom kraju i cijeloj Crnoj Gori – navodi se u božićnom  pozdravu vladike Atanasija uz radosni pozdrav MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI!

Vladika Atanasije je posebnu blagodarnost uputio pljevaljskim prosvetnim radnicima, ljekarima, radnicima lokalnih preduzeća, novinarima, inženjerima i svima ostalim koji se i svojim potpisima „između propadljivih ovozemaljskih slasti i strasti i Carstva Nebeskog – opredijeliste za vječno i neprolazno Carstvo Nebesko i tako sebe za života zlatnim slovima upisaste u svijetlu istoriju srpskog naroda“.

Vladika Atanasije i pjesmaVladika Atanasije litije 2020

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.