subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vladika Joanikije zadržan na graničnom prelazu „Ranče“

Vladika Joanikije zadržan na graničnom prelazu „Ranče“

„Pljevaljski odbor za odbranu svetinja“ saopštio je da je na graničnom prelazu „Ranče“ zadržan episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

„Režim, još uvek nesvjestan da se narod u Crnoj Gori dogodio i da smo se oslobodili straha, na sve načine pokušava da zaplaši našu djecu u školama, omladinu na gradskim ulicama, zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, preteći ili realizujući represivne mjere. Ovih dana, evidentno je i prisustvo raznih ’policijskih snaga‘ na ulicama Pljevalja, koje bez identifikacionih brojeva, imena i drugih oznaka, a pokrivenih lica i pod oružjem, zaustavljaju i pretresaju blagočestivu omladinu, bivajući drski i primenjujući fizičku silu. Ovih poteza nisu pošteđeni ni naši sveštenici i episkopi, o čemu svedoči sramotna činjenica da je prethodne noći na graničnom prelazu ’Ranče‘ zadržan episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, uz nalog za pretres njegovog automobila“, saopštio je „Pljevaljski odbor za odbranu svetinja“.

Odbor navodi da smo već više od mesec dana svedoci veoma opterećujućeg stanja u koje su Crnu Goru uveli vršitelji vlasti i decenijski režimski protagonisti, donevši antiustavni, anticivilizacijski i anticrkveni „Zakon topuza“ u atmosferi koja je stravično podsjećala na užasnu „Kristalnu noć“.

„Nastojeći da otmu svetinje koje su naši preci gradili i branili i predstavljajući taj čin evropskim i demokratskim (a čemu je dijametralno suprotan!), pokušali su da, po ko zna koji put tokom dugog perioda mentalne tiranije, ponovo podjele narod Crne Gore i da na tim ’podjelama‘ ušićare nove politikantske poene, računajući da će time učvrstiti već raštelovane sopstvene redove. Na njihovo zaprepaštenje, a na opštenarodno oduševljenje, na tom zlom putu i naumu, isprečio se bogoljubivi i blagočestivi narod. Jednodušno, ovih dana, svi smo stali u odbranu naših svetinja — jer ovo nije puko pitanje imovine, već pitanje časti, obraza i dostojanstva“, kažu iz Odbora.

izvor: sputniknews.com

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.