petak , septembar 18 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Vlasnik hotela Bjanka smanjuje zaposlenima plate na 80 evra? Potpiši Aneks ili dobijaš otkaz!

Vlasnik hotela Bjanka smanjuje zaposlenima plate na 80 evra? Potpiši Aneks ili dobijaš otkaz!

Aneksom ugovora je smanjena zarada sa 331 evro na 82 evra – stoji u dokumentu koji je zaposlenima dao da poptiše vlasnik hotela Bjanka iz Kolašina

Aneksom ugovora je smanjena zarada sa 331 evro na 82 evra – stoji u dokumentu koji je zaposlenima dao da poptiše vlasnik hotela Bjanka iz Kolašina.

Podsjećamo da je Nacionalno koordinaciono tijelo usvojilo mjere kojima su zatvoreni kafići, restorani, hoteli, frizerski i kozmetički saloni, kladioni i kockarnice…

Kao što se može vidjeti u dokumentu, mijenjaju se dva člana Ugovora – član 2 u kojem se definiše novo nepotpuno radno vrijeme od 10 časova nedeljno; i član 7 koji definiše smanjenje plate na 82,84 evra mjesečno.

Veoma problematičan je i dodatak, koji takođe objavljujemo, u kojem poslodavac izričito kaže:

Ako odbijete da zaključite Aneks ugovora o radu, Poslodavac može da otkaže Ugovor o radu u skladu sa Zakonom.

Poređenja radi, najmanje socijalno primanje je 63,5 evra.


Hotel „Bjanka“

Medojević upozoravao: Zabraniti otkaze i ukinuti plaćanje anuiteta kredita

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je prije deset dana upozoravao da se savremeni svijet prvi put susreo sa pandemijom ovih razmjera. Medojević je tada naglasio da su lekcije iz drugih istustava jedino što nam je na raspolaganju.

On je tom prilikom, između ostalog, preporučio mjere:

– Hitne ekonomske mjere moraju spriječiti ugrožavanje radnih mjesta i biološke supstance stanovništva. Zabraniti otkaze i ukinuti plaćanje anuiteta kredita (i obračuna kamata) za pravna i fizička lica, računa za struju i plaćanja zakupnina stanova te fizička lica dok traje vanredno stanje. Uvesti obavezu isplate minimalne zarade za sve zaposlene u Crnoj Gori.

– Osloboditi plaćanja poreza i doprinosa sve poslodavce na isplatu zarada za zapsolene koji ne rade u toku vanrednog stanja

Za najugroženije strukture stanovništa, a posebno one koji se nalaze u izolaciji, a nemaju dovoljno sredstava, izdati bonove za hranu i osnovna sredstva higijene i zaštite od širenja virusa (sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice)

– Ljekovi i druge terapije za liječenje virusa Korona treba da budu besplatni.

Medojević je kazao da je sada najvažnije sačuvati svaki ljudski život, radna mjesta, ali i ljudsko dostojanstvo i pokazati punu solidarnost sa inficiranim, bolesnim, starim, siromašnim, ali i sa medincinskim osobljem koje ovih dana izlaže svoje živote u borbi protiv ovog zla.

Svaka zloupotreba ovog vanrednog stanja u dnevno-političke ili profiterske svrhe mora biti osuđena od svih građana , i adekvatno tretirana, poručio je Medojević.

 

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

IMG-df930c7f096d3a9d3a27915ccdc1aaf4-V

Ekoincident: Sječa lipa u Omladinskoj

Danas su Pljevljaci po drugi put doživjeli šok zbog sječe lipa u Omladinskoj ulici. Nezadovoljni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *