subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Vojni penzioner iz Pljevalja zbog neosnovanog bogaćenja da vrati 155.500 evra

Vojni penzioner iz Pljevalja zbog neosnovanog bogaćenja da vrati 155.500 evra

Vijest koja je danas obišla region i nasmijala većinu čitalaca odnosila se na Pljevljaka M.A. vojnog penzionera koji je umjesto 82,5 evra invalidske penzije greškom Fonda PIO 11 godina primao desetostruko veću penziju od 822,52 evra ( rješenjem Fonda od 15. avgusta 2007. Godine). Nakon otkrivene greške Fond je uložio tužbi a pravnosnažnim sudskim presudama utvrđeno je se penzioner neosnovano obogatio i bio nesavjesni sticalac, pa je nakon okončanog sudskog postupka dužan da vrati 155.500 evra.
Fond je tražio povraćaj novca s kamatama, ali je sud odbio da dosudi kamate u iznosu od 61,8 hiljada evra navodeći da je penzioner postao nesavjestan od momenta podnošenja tužbe za povraćaj sredstava, a ne od momenta kada je stekao imovinu bez pravnog osnova.
Fond PIO je nakon izmjena zakona, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak za određivanje novog iznosa invalidske penzije, pa mu je početkom 2011. godine taj iznos čak povećan na 1.103 evra. Nakon što je, 11 godina kasnije, ova greška utvrđena, Fond PIO je u oktobru 2018. godine poništio prethodna rješenja kojima su mu određene penzije.
Odlukom Osnovnog suda u Pljevljima iz jula prošle godine, koju je krajem januara potvrdio bjelopoljski Viši sud, a nedavno i Vrhovni sud po tužbi Fonda PIO, od ovog penzionera prvobitno je traženo 171,1 hiljadu evra, koliko je utvrđeno da mu je preplaćeno od 2007. do 2018. godine, prenose mediji. Utvrđeno je da je nastupila zastarelost potraživanja za period od 2007. do februara 2009. godine, pa je obavezan da umesto 171,1 hiljadu vrati 155,5 hiljada evra.
Njegov advokat je tvrdio da penzioner nijednom svojom radnjom nije doprineo da mu se penzija isplaćuje u ovolikom iznosu, već je novac isplaćivan u visini koju je utvrdio sam Fond i da je neprihvatljivo da penzioner plaća tuđe greške, a da Fond PIO ne snosi nikakve posledice, tim pre što tuženi nijednog momenta nije sumnjao u regularnost donetih rešenja. Ipak, sud je ove navode ocenio neosnovanim i potvrdio prvostepenu presudu pljevaljskog suda.
Jedan od komentara razumjevanja za bogatog penzionera na fejsbuku je “što se mene tiče kao poreskog obveznika ne mora ništa da vraća,kad smo častili ove što imaju po 5 stanova i platu od 1500e sa još po jednim stanom,da častimo i ovog dekicu”.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Plantaže marihuane niču svuda po Crnoj Gori

Kada je juče Uprava policije saopštila da su njihovi službenici u Pljevljima locirali i pronašli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.