subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Vojska CG izvođač radova na 90 km seoskih puteva u Pljevljima

Vojska CG izvođač radova na 90 km seoskih puteva u Pljevljima

 

U poslednjoj sedmici jula planirano je da pripadnici Vojske CG, kao izvođači radova, počnu radove na rekonstrukciji putnog pravca Kosanica – Glibaći – Bobovo u skladu sa projektnom dokumentacijom (zemljani radovi, nasipanje i valjanje), u dužini od oko 22 km. Opština Pljevlja je investotor posla. Vlada Crne Gore usvojila je, 7.jula, predlog opštine Pljevlja da se izvedu i radovi na nasipanju i valjanju sledećih putnih pravaca:

– Gornje Krupice – Reljin Kamen (granica sa opštinom Bijelo Polje), u dužini od 3 km;

– Prenćansko brdo – škola u Vaškovu, u dužini od oko 6 km;

– Prenćansko brdo – Dovolja, u dužini od oko 4 km;

– Prenćansko brdo – Zagrebac, u dužini od oko 1,5 km;

– škola u Prenćanima – Gruda, u dužini od oko 3 km;

– škola u Vaškovu – Vodenička Glava – Poljana (granica sa opštinom Mojkovac), u dužini od oko 4 km;

– Suvodanj – Čavanj, u dužini od oko 2,5 km;

– Pandurica – Bare, u dužini od oko 9 km;

– Babića polje – Kotlajići, u dužini od oko 2 km;

– Babića polje – Peruničići, u dužini od 0,7 km;

– Rivine – Crni Vrh (Golubovići), u dužini od oko 1 km;

– Korita – Borisavljevica – Vaškovsko brdo – Luke, u dužini od oko 8 km;

– Gornje Krupice – Rzav – Borova, u dužini od oko 6,5 km;

– Gornje Krupice – Karaula – Tuležine, u dužini od oko 7 km;

– Tuležine – Gradina – Vodno, u dužini od oko 5 km;

– Perotin – Borova, u dužini od oko 4 km;

– Karaula – Barice, u dužini od oko 300 m.

Iz kabineta predsjednika opštine Igora Golubovića saopšteno je da je na osnovu inicijative Opštine Pljevlja, Vlada Crne Gore je 7. jula 2020. godine usvojila je Informaciju o potrebi uspostavljanja poslovno-tehničke saradnje i zaključenja Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva odbrane i Opštine Pljevlja.

Nasipanje KGB i Vojska CG

– Izvođač radova kroz poslovno-tehničku saradnju i sprovedene radove vršiće praktičnu obuku pripadnika inžinjerijske jedinice Vojske Crne Gore i njihovo osposobljavanje za buduće zadatke, pružati pomoć i podršku civilnim strukturama i stanovništvu Crne Gore, a sve u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore, a sa druge strane Opština Pljevlja će kroz poslovno-tehničku saradnju i realizaciju građevinskih poslova sa Izvođačem radova unaprijediti  postojeću lokalnu saobraćajnu infrastrukturu (renoviranjem postojećih i izgradnjom novih puteva).Zajednički interes obje ugovorne strane pored razvoja saobraćajne infrastrukture i pomoći civilnom stanovništvu ogleda se u nizu finansijskih pogodnosti koje se sastoje u tome što Investitor sredstva namijenjena budžetom troši u svrhu izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, a Izvođač radova angažuje svoju mehanizaciju i radnu snagu s ciljem obuke svojih pripadnika, pri čemu nastaju dobra od opšteg interesa, saopšteno je iz opštine Pljevlja.

Predlogom Ugovora definisani su uslovi kojim se uspostavlja odnos poslovno-tehničke saradnje radi potpunijeg korišćenja raspoloživih kapaciteta i sticanja radnih iskustava.

Vojska CG je dužana da radove izvede  prema dobijenoj tehničkoj dokumentaciji (od strane Investitora) ili važećim tehničkim propisima, normativima i standardima koji važe za izvođenje radova, u roku predviđenom dinamičkim planom izvođenja radova, te da u roku od deset dana po prijemu tehničke dokumentacije izradi Dinamički plan izvođenja radova, dinamiku obezbjeđenja potrebnog materijala i drugih materijalnih sredstava od značaja za izvođenje radova.

KGB Naipanje mašinaKGB put - nasipanje Vojska CG

Gradnja puta do Bobova trebalo je da i počne 2009. godine ( u susret tadašnjim prlamentarnim izborima), na osnovu potpisanog ugovora vrijednog 4,5 miliona evra, u motelu Vodice, između Ministarstva poljoprivrede, Direkcije javnih radova (tadašnjeg direktora Žarka Živkovića), Opštine Pljevlja (tadašnjeg predsjednika opštine Filipa Vukovića I sadašnjeg poslanika DPS), Rudnika uglja (tadašnji direktor Rudnika uglja i trenutni ministar odbrane Predrag Bošković) i komanije Vektra „Jakić”( vlasnik kompanije Vektra „Jakić“ Dragan Brković). Prema Strateškom planu razvoja Opštine Pljevlja za period od 2013. do 2018. godine skoro nijedan od važnijih projekata nije realizovan, a u kome je bila planirana izgradnja puta Kosanica-Glibaći–Bobovo i zapadna obilaznice oko Pljevalja u dužini oko četiri kilometra, vrijedna 14 miliona eura.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.