petak , oktobar 15 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Vratile se rode u Pljevlja

Vratile se rode u Pljevlja

Sredinom maja jedna mlada roda svila je gnijezdo u prigradskom naselju Kalušići. Na betonskom stubu za prenos električne energije svila je gnijezdo. Ponosno stoji u svom domu i kao da pozira čitateljki Pljevaljskih novina koja nam je poslala fotografije. Mjesto gdje je svila gnijezdo je naseljeno, između kuća Mrdaka, Pejovića i Vojnovića . Rijetkost je na teritoriji opštine Pljevlja vidjeti da roda pravi gnezdo.

Kako je roda oduvijek simbol promjene, plodnosti i rađanja, simbol sreće i blagostanja prenosimo radost što se u Pljevlja vraćaju rode. Poznavaoci roda kažu da one godinama nastanjuju iste krovove i da su radosno dočekivana od strane djece i odraslih i nagoveštavajući dolazak proljeća sa radosnim uzvikom kaže se “vratile se rode”.

“Ako nas posluži dobra sreća, moći ćemo da posmatramo dolazak dragog gosta i da vidimo kako se par roda, koji se već prošle godine gnijezdio na krovu, odjednom iz neizmjernih visina u obliku zavijenih linija spušta na šleme krova i već od prvog trenutka je tu kod kuće kao da nikad nije odletio….”, kaže o rodama stučnjak za život životinja Alfred Brem.

roda u šetnjiroda izblizaroda gnijezdoroda u Kalušićima

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

begic

Maske ne ugrožavaju zdravlje, štite djecu

Nošenje maski kod djece nama nikakav značajan štetni efekat po zdravlje djece, što su potvrdile …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *