ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Vratimo se na početak, u politici državnika nema mjesta inatu“

Vratimo se na početak, u politici državnika nema mjesta inatu“

Politika je razumna djelatnost, a razum nam nalaže da se vratimo tri godine unazad, do današnjeg dana, da se oglednemo u onoj pobjedi i upitamo jesmo li je bili dostojni, saopštio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Istakao je da je pozvao mandatara Milojka Spajića da se vrati na početak pregovora, te da u politici državnika nema mjesta inatu.

Danilović  Danilović (Foto: RTCG)

„Politika, posebno državnička, nije botovanje, nije ni mimovanje, a posebno nije ratovanje na mrežama, do istrebljenja. Lošu politiku i loše odluke ni jedan mimer ne može pretvoriti u pobjedu. Loša politička odluka se vidi izdaleka i vrijeme je neće popraviti. U politici državnika nema mjesta inatu. Uči se na tuđim i svojim greškama. Zrijeva se i mijenja pod pritiskom odgovornosti“, napisao je Danilović na Fejsbuku.

Istakao je da je poručio mandataru Milojku Spajiću da se vrati na početak pregovora.

„Nema u tom javnom pozivu ničega zlokobnog i ničega ličnog. Nije poražen ako prihvati, poražen je i on i mi ako ne vidi koliko je široko polje za dogovor na dobro mnogih i države, i koliko je tijesan i poražavajući put kojim ga pritiskaju da nastavi, i to samo oni kojima su nesreća i kavga rodna mjesta vlastitih politika ili izvor ličnog bogaćenja“, objasnio je Danilović. 

Istakao je da je „danas dan najveličanstvenije pobjede koju smo izborili u miru, 2020. godine, a nakon decenija i decenija, suštinski, jednopartijske vlasti“.

„Nije je predvodio niko od današnjih aktera, niko od nas pojedinačno, ali smo pobijedili sabrani pred krvavo ozbiljnom i prijetećom noveljom. Počivši Mitropolit Amfilohije je braneći Crkvu i njeno dostojanstvo, odbranio narod, a narod državu. Zvuči jednostavno, a svi znamo koliko je bilo teško i koliko se isplatila dugotrajna upornost i mudrost. Ujedinjena CG je branila onu 42. Vladu do kraja. Branili smo i sve ministre koje su razapinjali kroz interpelacije. Nismo branili Krivokapića nego tek rođenu nadu da Crna Gora zaživi drugačije i čestitije“, istakao je Danilović. 

Naveo je da je Ujedinjena Crna Gora bila protiv izbora 43. Vlade, potom i protiv njene rekonstrukcije.

„Pomenuti, bivši premijer je uveo je ono čudesno pravilo o „četvorostrukom filteru“ kroz koji su morali da prođu potencijalni ministri. Za manje od godinu kroz to sito propadali su „najstrožije“ birani i napravili prevratničku Vladu koja je bila veliki poraz 30. avgusta.
Bili smo protiv izbora 43. Vlade, potom i protiv njene rekonstrukcije, a nakon što je pala i protiv izbora 44. bez održavanja izbora. Kroz naše sito se nije propadalo. Optuživali su nas da radimo za PES, ali dvojica lidera tog pokreta su svjedoci da je to bila samo naša bitka i neodustajanje od principa“, kazao je Danilović. 

Optuživali su nas, istakao je Danilović, oni koji nas danas pozdravljaju, i iskreno smo zahvalni i na onome i na ovome.

„Kada smo juče potegnuli, ne za sitom i filterima, nego za istim onim principima kojima se čuva svoje i tuđe dostojanstvo, do danas anonimni pojedinci nas kunu, optužuju za „uzeti novac“, i pozivaju Boga da nam sudi? Biće i toga, svakako, jednog dana, ali do tada moja preporuka je da Boga ne petljaju u politiku – da sebe ne projektuju u drugima, nego da koriste ponešto od oruđa koje je Bog dao da se cijeli život ne provede u mlataranju šupljom glavom i punom zadnjicom“, kazao je Danilović. 

Naveo je da je politika razumna djelatnost, a razum nam nalaže da se vratimo tri godine unazad, do današnjeg dana, da se oglednemo u onoj pobjedi i upitamo jesmo li je bili dostojni.

„Praktična politika je samo dio politike, ali ne i njena suština. Politika bez principa je bezlična i nečovječna. Stidio bih se do kraja života da sam podlegao „iznenadnoj časti“ i prihvatio mjesto ministra prosvjete kao kompezaciju za poslušnost. Da prihvatimo nešto što je predviđeno drugome ali mu se „ne smije javno ponuditi iz straha da ne prihvati“? Iskreno, hvala na ponudi. Mnogo je poslušnijih pa neka se potakmiče. Vratimo se na početak jer su se vraćali i bolji i veći od nas! Vratimo se na izvor jer sve nizvodno zamućeno je do neprepoznavanja u minule tri godine. Vratimo se na početak“, zaključio je Danilović

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

RUDNIK GORI A MILAN LEKIĆ SE ČEŠ(LJ)E

REAGOVANJE NA TEKST MILANA LEKIĆA “KUKAVICE I KRIMINALCI NAS NEĆE ZAUSTAVITI” U danima kada na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.