nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Vreme jeftinog novca je prošlo

Vreme jeftinog novca je prošlo

Iz Evropske centralne banke rast kamata pravdaju potezom kako bi se obuzdala inflacija. A da prognoze ne idu na ruku građanima širom Evrope, ocjenjuju poznavaoci prilika. Obešrabuje i najava da bi recesiju mogla proglasiti jednu Njemačku.

Inflacija sve brže praznične novčanike, pa su kupovina proizvoda na akcijama i pažljivo praćenje cena, štednja struje, gasa – sve češći saveti zvaničnika građana širom Evrope. Ipak, plata teško da može da odgovori trenutnim cenama.

Mnogi pomoć traže u Banci hrane. To nijesu samo siromašni, već i oni koji pripadaju srednjoj klasi, i za koje pretpostavljate da svojim prihodima mogu da pokriju troškove.

Ekonomisti raznim mjerama žele da obuzdaju cijene. Evropska centralna banka je, zato, povećala tri ključne kamatne stope za 0,75 odsto. Ne izgleda mnogo, ali to je, do sada, najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evra.

„Da nijesmo povećali kamatne stope, inflacija bi nastavila da se ubrzava“, kazala je Kristin Lagard , predsednica Evropske centralne banke.

Takav potez je očekivan, smatra glavnim urednikom NIN-a Milan Ćulibrk , iako je to, kaže, mač s dvije oštrice.

„S jedne strane, ako ne povećavate kamatne stope inflacije će se nastaviti da raste, a ako povećate kamatne stope može doći do usporavanja privatnih aktivnosti, otpuštanja ljudi, ali na dugi rok samim povećanjem kamatnih stopa, neće moći da se obuzda inflacija, jer njen uzrok nije samo u povećanoj količini novca, nego ovog puta je riječ o smanjenoj ponudi jer pada privredna aktivnost, energenti su skupi”, napominje Ćulibrk.

Zato i rastu cijene hrane – samo u posljednjoj godini 25 odsto. Šta sledi, teško je predvideti.

„Kada imate toliki rast cijena enegenata i osnovnih životnih namirnica, vrlo je primjetno da banke u Crnoj Gori uopšte ne povećavaju kamatnu stopu i onda možete da uporedite, prosječna kamatna stopa kod banaka u Crnoj Gori je oko šest odsto, a inflacija negdje oko 15 odsto. , tako da bankarske usluge u odnosu na rizik i makroekonomsko okruženje, možemo reći da su prihvatljive za klijente”, kaže Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka Crne Gore.

Ćulibrk, međutim, smatra da je vreme jeftinog novca za nama, te da ovo nije kraj rasta kamatnih stopa.

„Taj trend će se nastaviti jer se inflacija ne smiruje, kao druge strane najveća opasnost što će pokupiti novac i građanima i privredi i državi koje moraju da se zadužuju za dodatne pakete pomoći da bi pomogle siromašnijim stanovnicima tako da to može na dugi rok da izazove recesiju. . Anakon najava da bi recesiju mogla da proglasi i jedna Nemačka, do skoro primer uspešne ekonomije, teško da je ostale zemlje mogu izvesti. Sada sve zavisi od cene energije”, navodi Ćulibrk.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Poljoprivreda važna grana samo do usvajanja budžeta

Puna su nam usta razvoja poljoprivrede kao strateške grane, od izbora do izbora samo se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.