četvrtak , avgust 13 2020
Početna / Vijesti / Ekonomija / Vrijeme je za biznis

Vrijeme je za biznis

Domaća jaja koštaju 0,20 evra a sa farmi je cijena duplo niža. Zato ko ima volje i prostora može da uzgaja jednogodišnje koke- nosilje koje može da naruči na telefon 067 229 088.

Jaja spadaju u kategoriju superhrane, jer poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i efikasna su u borbi s viškom kilograma, a naučnici su dokazali i da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Otkrili su da su jaja, iako imaju malo kalorija, bogat izvor proteina i da su puna važnih sastojaka, posebno vitamina D, B12 i selena. U izveštaju stoji da su jaja, od svih izvora proteina, najbogatija zbog svoje kombinacije aminokiselina koja je ključna za razvoj dece i adolescenata. Visok nivo antioksidanasa pronađenih u jajima znači da pomažu i u spriječavanju razvoja očnih bolesti.

“Zdravstvene blagodati jaja su tolike da nije pretjerivanje nazvati ih superhranom, jer su jedna od nutritivno najbogatijih namirnica. Ne samo da imaju malo kalorija, već su prepuna sastojaka koji su od ključnog značaja za zdrav život. Jaja su idealna hrana za svako razdoblje života, a osim toga, lako se spremaju i ukusna su”, rekla je dr Keri Rukston, nutricionista koja je vodila ovo istraživanje.

Jaja bi posebno trebalo da jedu mlađe osobe, osobe koje ne piju mlijeko, kao i one koje previše uživaju u mesu, preporučuju stručnjaci. Pokazalo se takođe da jaje za doručak odlično zasićuje, pa je i to ključ uspjeha za vitku figuru.

Značajan je i podatak da se u jajima nalazi važna količina vitamina D, koji je prema novim saznanjima izuzetno važan u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, u prvom redu gripa i raka, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

FB_IMG_1594393011665

Selektivne mjere struke iz NKT-a za ugostitelje sa sjevera prenesene na lokalne samouprave

Danas na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je  saopštio da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *