nedelja , mart 29 2020
Početna / Vijesti / Politika / Vučić nakon sastanka sa Srbima iz regiona: Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje

Vučić nakon sastanka sa Srbima iz regiona: Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje

Predstavnici Srba iz Crne Gore i Republike Srpske razgovarali su u Beogradu s predsednikom Srbije i patrijarhom Irinejom.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona da se Srbija nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada joj je ekonomija najsnažnija. Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, istako je patrijarh Irinej.Predsednik Aleksandar Vučić kaže da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge.

„Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija. Samo mađarska ekonomija može da se meri sa srpskom po rastu“, kaže Vučić.

Uz prihvatanje poruka patrijarha o neophodnosti jedinstva i solidarnosti, uvek smo bili uz svoj narod i u RS i u Crnoj Gori, kaže predsednik.

Prema njegovim rečima, Srbiji je neophodan mir više od svega.

„Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome“, upozorava Vučić.

Nije, kako ističe, ni kukavica ni plašljivac. „Moja molba je da pre svega vodimo računa da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir“, kaže predsednik.

„Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje“, istakao je Vučić.

Molba Dodiku i Cvijanovićevoj da sve rade kroz institucije

Istakao je da razume bojazan srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović, i da razume šta znači udar na identitet i imovinu RS.

Dodik ga je, kako navodi, obavestio da se radi na tome da se Republici Srpskoj kasnije oduzmu i šume i vode i vrtići.


foto: RTS

Međutim, zamolio je Dodika da sve rade pravno, kroz institucije, bez bilo kakve destabilizacije šireg regiona.

„Nema sumnje da je nepravedno to što se radi srpskom narodu“, istakao je predsednik i dodao je da ni Haradinaj nije sam uvodio takse, već je bilo i onih u međunarodnoj zajednici kojima to nije smetalo.

Naglasio je da se mora izbeći opasnost da svi optužuju Srbiju.

Patrijarh Irinej: Neophodno jedinstvo

Patrijarh Irinej je nakon sastanka rekao da tražimo puteve i načine da kažemo ko smo.

„Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, nismo veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstvne u dobru“, istako je patrijarh Irinej.

To će nam pomoći i danas, kaže patrijarh, kada mnoge naše komšpije i moćnici na nas gledaju posebnim pogldom i posebnom pretpostavkom o nama.

„Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjeima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka“, ukazao je Irinej.

„Nadamo se da ćemo iz mnogih neprilika svojom pameću, jedinstveom i slogom izaći na pravi put i budemo dostojni naslednici naše kulture“, zaključio je patrijarh Irinej.

Dodik: Pređena crvena linija

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se odlukom Ustavnog suda BiH zašlo u imovinu RS i to nakon nekoliko presuda da imovina pripada entitetima.

„Time je pređena crvena linija i to podržavaju zapadne zemlje“, istakao je Dodik i dodao da je Vučića upoznao sa detaljima.

Istakao je da neće učiniti ni jedni meru da uruši stabilnost i da RS ima institucionalne mehanizme da zaštiti svoja prava.

„Narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda i referenduma, bez obzira koliko su nam to osporavali, odluči o statusu Republike Srpske“, poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Mandić: Snaga srpske solidarnosti u Crnoj Gori

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić reko je da su predstavnici Srba iz Crne Gore zadovoljni sastankom.

 „Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori„, rekao je Mandić.

Zahvalio je svima onima koji su zajedno sa njima stali stali rame u rame.

 

izvor: in4s.ne;: RTS

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Demokrate klub odbornika Pljevlja

DEMOKRATE PLJEVLJA: Vlada da obezbjedi isplate zakašnjelih zarada radnicima „Vektre Jakić“ i drugih preduzeća u Pljevljima

Socio-ekonomske mjere Vlade Crne Gore koje su usvojene 19. marta ove godine ne djeluju niti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *