utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Politika / „ZA BUDUĆNOST CRNE GORE“ : ZAR OPET „RAT ZA MIR“ ?

„ZA BUDUĆNOST CRNE GORE“ : ZAR OPET „RAT ZA MIR“ ?

 

 

Postupak nosioca liste Velike narodne koalicije ZA BUDUĆNOST CRNE GORE profesora Zdravka Krivokapića, kada sa lokalnim sveštenicima, ispred Husein – pašine džamije, drži transparent  na kome piše NE DAMO SVETINJE, svakako će ući u antologiju novih Primjera čojstva i junaštva. Bila je to reakcija na dešavanja, poslednjih dana u Pljevljima, u organizaciji  tajne policije i aktivista DPS-a, sve u cilju izazivanja međunacionalnih sukoba. Dakle, ponavlja se recept iz 1992.godine, kada su, takođe, ekstremisti, pod patronatom tada jedinstvenog DPS-a i službi bezbjednosti, jurišali na muslimanske radnje. Svi učesnici tih događaja iz avgusta 1992.godine  su abolirani tako što su pristupili DPS-u. I ne samo to, dvojica slavom ovječanih pripadnika paravojnih informacija iz tog vremena, postali su predsjednici Opštine, zahvaljujući, dobrim dijelom i glasovima Bošnjaka i Muslimana.

Zašto nam se istorija ponavlja? Zato što je DPS izgubio  vlast  na izborima 30.avgusta, ali se ne smije dozvoliti „tuđinima i domaćim izdajnicima“ da formiraju Vladu i da upravljaju Crnom Gorom. Da, baš tako se kaže u proglasu za skup patriota na Trgu nezavisnosti u Podgorici 6.septembra ove godine. Postavlja se pitanje otkud toliki domaći izdajnici u Crnoj Gori. Upravo je u tome problem, što je DPS  za 30 godina svoje vlasti, čitavo vrijeme  proizvodio „domaće izdajnike“. Prvo su proglašeni domaćim izdajnicima oni koji su na referendumu 2006.godine , o državno- pravnom statusu Crne Gore glasali za zajedničku državu sa Srbijom. Ovoga puta su otišli korak dalje, izdajnici su svi oni koji nisu glasali za DPS i njegove satelite, od Zdravka Krivokapića, preko Alekse Bečića do Dritana Abazovića.

U političkom i ljudskom smislu, manja je šteta, što su pojedinci iz DPS-a i tajkuni bliski vlasti opljačkali Crnu Goru, mnogo je veći grijeh i opasnost to što su u maloj Crnoj Gori posijali nevjerovatne količine mržnje. Sad tu mržnju koriste da bi sačuvali svoju slobodu, bogatstvo  i privilegije, a ne državu Crnu Goru, od onih koji su pobjedili na izborima. Na stranu to što su izbori bili neravnopravni, jer je vlast koristila sve državne resurse i institucije sistema, pa bi pobjeda bila mnogo ubjedljivija da se radilo o slobodnim i demokratskim izborima.

Sada se ne biraju sredstva da se ospori pobjeda opozicije, spriječi formiranje Vlade i navodno spasi njihova  Crna Gora. Na mnogobrojnim fejsbuk profilima priziva se prolivanje krvi i nova traktorijada za Srbe, a oni umjereniji i razumniji priželjkuju uvođenje vanrednog stanja. A boljeg razloga za to nema od međunacionalnih sukoba. Nažalost, Pljevlja su pogodna za to zbog svog višenacionalnog sastava, položaja na tromeđi i postojanja već uhodane matrice koja je korišćenja 1992.godine.

Dok su ulicama Pljevalja išle litije sa više od 10 000 učesnika, nijedno dijete nije zaplakalo, nijedan prozor nije razbijen, i ni jedna travka nije zgažena. I ne samo to, litija sa više od 10 000 ljudi prošla je ćutke, bez i jednog povika, pored mjesta na kome su stradala dva pripadnika islamske vjeroispovijesti. Drugi put je isto tolika masa ljudi, u glavnoj ulici, na predlog rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, sačekala da se završi  ezan, sa Husein –pašine džamije , a potom je nastavljen planirani program. Pa ipak su ulicama patrolirale brojne policijske ekipe pojačane specijalcima. O broju privođenih, saslušavanih, maltretiranih i prebijanih učesnika litija, jednom će biti napisana Bijela knjiga, o crnim postupcima represivnog aparata.

Danas nakon pobjede opozicije,  na ulicama gotovo da nema policije, specijalaca još manje, kao da je neko namjerno ostavio prostor za ponavljanje „rata za mir“, ovoga puta  u Pljevljima. I dok javna policija preko dana čuva  mir, tajna policija noću, u sprezi sa ekstremistima iz DPS-a, pokušava da izazivanjem međunacionalnih frustracija spasi Mila Đukanovića i njegov režim. Ali sve im  je uzalud, narod je rekao svoje i poslao aktuelnu vlast u opozicione klupe.

 

NE DAMO SVETINJE!

Pljevlja,

04.09.2020.g

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Miloš Ković: Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi „Oluju“ i veliča ustaške ideje?

Razumjeti prirodu zla znači spriječiti da se ono ponovi, piše profesor i istoričar u svom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.