nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Za pet godina u Pljevlja uloženo 16,5 miliona od planiranih milijardu eura

Za pet godina u Pljevlja uloženo 16,5 miliona od planiranih milijardu eura

Od 77 projekata koliko je Strateškim planom razvoja bilo planirano da se realizuje u Pljevljima od 2013. do 2018. godine, lokalna uprava u potpunosti je realizovala svega 11.

To je konstatovano u Nacrtu novog Strateškog plana razvoja (SPR) Opštine Pljevlja za period od 2021. do 2025. godine, koji je uradila lokalna uprava. Na vlasti u Pljevljima od 2014. je Demokratska partija socijalista (DPS), sa koalicionim partnerima.

Ukupna vrijednost realizovanih projekata u petogodišnjem periodu je 16,5 miliona eura, a strateškim planom je bilo predviđeno ulaganje više od milijardu. Djelimično je realizovano, ili je realizacija u toku, 25 projekata, a čak 31, među kojima i najvažniji, nije realizovan.

“Posmatrano prema prioritetnim oblastima, najviše je projekata sprovedeno u okviru prioriteta unapređenje ambijenta za zadovoljenje potreba lokalnog stanovništva u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i sporta. Broj nerealizovanih projekata obuhvata i projekte od kojih se u toku realizacije SPR 2013-2018. na neki način odustalo iz razloga njihove ekonomske opravdanosti, budući da se u toku planirane realizacije nisu stekli uslovi za njihovu realizaciju, ili se nisu prepoznali kao prioritetni od strane partnera neophodnih za realizaciju”, navodi se u Nacrtu SPR Opštine Pljevlja u periodu od 2021. do 2025.

Strateški plan predstavlja dugoročni plan razvoja opštine, kojim se bliže definiše razvojna politika i služi kao osnov za donošenje budžeta, ili kandidovanje projekata kod donatora.

Iako je donošenje dokumenta zakonska obaveza, lokalna uprava u Pljevljima je dvije godine kasnila sa donošenjem strateškog dokumenta.

Najvredniji projekat koji je realizovan u proteklih pet godina je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, za šta je utrošeno oko šest miliona eura. Od tog iznosa, 3,5 miliona je grant, a 2,5 miliona kredit koji je Opština podigla kod Evropske investicione banke.

Od 2013. do 2018. nije realizovan projekat rekonstrukcije postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, distributivne mreže i dovodnog cjevovoda od Odžaka do Pljevalja. Za te, jedne od prioritetnih projekata u gradu, bilo je planirano petnaestak miliona eura.

Izostala je i izgradnja puta Kosanica-Glibaći-Bobovo, vrijedna 14 miliona eura, zapadne obilaznice oko Pljevalja u dužini oko četiri kilometra.

Nije urađena ni regionalna sanitarna deponija, dugo najavljivana toplifikacija grada, a ni projekat izgradnje druge faze Osnovne škole na Gukama. Izostala je i realizacija projekta izgradnje zatvorenog i otvorenog gradskog bazena, vrijednog oko 3,5 miliona eura, kao i gradskog klizališta.

Među najvrednijim projektima koji su bili obuhvaćeni strateškim planom razvoja Opštine Pljevllja, a koji nisu realizovani, je izgradnja kraka pruge do Pljevalja. Prema projektu, izgradnja pruge do Bijelog Polja koštala bi oko 741 milion eura.

U petogodišnjem periodu nije došlo ni do izgradnje cementare, niti je realizovan projekat rekultivacije deponije Maljevac na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja, ni jalovišta nekadašnjeg Rudnika Šuplja stijena u Gradcu.

U međuvremenu, počela je realizacija ova dva projekata. Nijesu realizovani ni projekti odsumporavanja dimnih gasova i tretmana otpadnih voda u TE Pljevlja.

Izostala je i realizacja projekta uređenja gradske pijace, vrijednog četiri miliona eura, a koji je podrazumijevao uklanjanje postojećih privremenih objekata koji su u veoma lošem stanju i izgradnju modernog poslovnog kompleksa sa pratećom infrastrukturom.

Opština u prethodnom petogodišnjem periodu nije uradila ni studiju o zdravstvenom stanju građana Pljevalja, iako je izrada trebalo da košta svega desetak hiljada eura.

U novom Strateškom planu Opštine Pljevlja ne pominje se više izgradnja pruge prema Bijelom Polju, niti izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Od važnijih projekata koje Opština planira da realizuje u narednom petogodišnjem periodu je i rekonstrukcija postrojenja za preradu vode Pliješ, glavnog cjevododa do grada, izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Breznica i Bogiševac, u šta je predviđeno da se uloži 4,3 miliona eura. Planirana je izgranja transfer stanice i reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, vrijedna oko million eura.

Među strateškim projektima u novom, kao i prethodnom planu našao se i projekat izgradnje zatvorenog bazena, a Strateški projekti su i izgradnja nove zgrade Opšte bolnice i Vatrogasnog doma

I dalje među prioritetnim projektima Opštine Pljevlja je i izgradnja Cementare. Izgradnja infrastrukture u cilju korištenja toplotne energije iz ekološki rekonstruisanog postrojenja TE Pljevlja je jedan od planiranih projekata. Podrazumijeva projektovanje i izvođenje radova na izgradnji magistralnog toplovoda od TE Pljevlja do Milet bašte i sekundarne mreže toplovoda, kako bi se obezbijedili uslovi proširivanje konzuma daljinskog grijanja. Procijenjenja vrijednost ovog projekta je 9,5 miliona.

Plnirana je i rekonstrukcija Ulice Velimira Jakića, druga faza Omladinske ulice i izgradnja spojne saobraćajnice između Ulice Aleksandra Vukovića i regionalnog puta Pljevlja – Đurđevića Tara.

Prioriteti i rekonstrukcije zgrada Gimnazije i Opštine

Među strateškim projektima koji bi trebalo da se realizuju u narednom petogodišnjem periodu, lokalna uprava je navela i rekonstrukciju Gimnazije “Tanasije Pejatović” i zgrade Opštine.

Među strateškim projektima našao se i projekat zaštite i konzervacija spomenika Narodnooslobodilačkog rata u urbanoj zoni grada, obnavljanje starih i formiranje novih zelenih površina.

Organizovanje i finansiranje kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija je jedan od prioritetnih projekata, kao i podrška razvoju turističkih manifestacija i festivala.

Izvor Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudnik uglja obilježio 71 godinu uspješnog rada

U sali Doma rudara Rudnika uglja AD Pljevlja, juče je obilježen Dan rudara i 71 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.