utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra


Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na Borovičkom jezeru procjenjene vrijednosti oko 12 miliona evra. U okviru 3 cjeline, predviđene idejnim rješenje, planirana je izgradnja bazena, hotela, ugostiteljskih objekata, stadiona, sportskih terena, ribarske staze, parka, ribarskog kama sa platoima za pecanje, muzeja rudarske mehanizacije.

U okviru konferencije za štampu predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića za predstavljeno idejno rješenje rečeno je na ovaj način Opština Pljevlja otvara put valorizacije Borovičkog jezera i zaokružuje prvi ciklus aktivnosti na uređenju sportsko rekreativnih sadržaja, te da se stvaraju uslovi da Pljevljaci u punom kapacitetu iskoriste ovaj turistički potencijal smješten 4 kilometra od grada, koji je nastao procesom rudarenja.

Na konkursu koji je Opština Pljevlja raspisala u februaru ove godine, a koji je bio dvostepeni, nacionalni, opšteg tipa i anonimni, od ukupno prijavljenih šest radova od kojih je svaki uzet u razmatranje, na osnovu cjelovitosti rješenja i iskazanih kvaliteta elaboracije, izabran je rad pod šifrom „LAMPIENT294“, autorrskog tima Rifata Alihodžića, Jasmine Salković i Branka Rabrenovića.

Idejnom rješenju, koje je prema konkursnom zadatku urađeno na osnovu urbanističko – tehničkih uslova, u narednom periodu biće dodati tehnički i građevinski projekat, a podijeljeno je na tri cjeline u kojim su razrađeni svi sadržaji traženi Konkursnim zadatkom.

Idejno rješenje za Borovičko jezero
Idejno rješenje za Borovičko jezero

Prvom, zonom oko jezera, obuhvaćeno je uređenje i izgradnja bazena na platformi, kupališta na tri lokacije sa pješčanom plažom, parkovske i zone za djecu i neplivače, otvorene bine, parkovske zone uz mrestilište, ribarske staze, lavirint zelenila, dok za čamce, kanue, kajake i mala plovila, kamp zona, auto kamp, piknik zona, ribarski kamp sa platoima za pecanje.

Plaža na Borovičkom jezeru
Plaža na Borovičkom jezeru

U okviru centralne zone idejnog rješenja, predviđeni su parking prostor, hotelski smještaj, ugostiteljski objekti, muzej rudarske mehanizacije i šetalište.

Plaža na jezeru
Plaža na jezeru

Na trećoj, zoni namijenjenoj za sportsko – rekreativne sadržaje, planirani su fudbalski stadion sa montažnim tribinama, teniski i tereni za male sportove, košarkaški i tereni za stoni tenis, odbojku, teretana na otvorenom, tereni za mini golf i boćanje, karting staza i ski lift park. Takođe, u okviru ove zone predviđena je izgradnja bazena – porodičnog, toboganskog, dječijeg i rekreativnog.

Idejno rješenje
Idejno rješenje za Borovičko jezero

Idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje nagrađeno je drugom nagradom, i izabrano kao najprihvatljivije, novčanim bruto iznosom od 6.000 evra, a radovi ostalih pet rješenja od kojih svako pojedinačno, prema odluci žirija, ima određene kvalitete, otkupljeni su u iznosu od po 1.000 evra.

Procijenjeni iznos potreban za finansiranje uređenja kompleksa Borovičkog jezera, je oko 12.000.000 evra, a predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović je u okviru svoje prezentacije ukazao na važnost cjelokupnog projekta za Pljevlja u smislu unaprijeđenja turističke ponude, otvaranja novih „zelenih“ radnih mjesta , oplemenjivanja devastiranog prostora opštine nastalog dugogodišnjim procesom rudarenja.On je pozvao sve društveno-političke činioce, naročito rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, da se uključe i budu partner Opštini Pljevlja u realizaciji ovog vrijednog projekta, i time daju svoj konkretan doprinos u stvaranju boljih uslova za život Pljevaljaka.

Sedmočlani žiri radio je u sastavu: Mileta Bojović – arhitekta i predsjednik žirija, Jovanka Vukčević – arhitekta, Svetlana Jovanović – prostorni planer, Miljan Joković – arhitekta, Oliver Mirković – glavni gradski arhitekta, Slavica Vukanić – prostorni planer i Mira Čolović – inženjer građevine i sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Pljevlja.

Pristigli radovi biće izloženi u holu Centra za kulturu narednih 15 dana i dostupni svim zainteresovanim građanima.

Screenshot_20210722_154227_com.facebook.katanaScreenshot_20210722_154233_com.facebook.katanaScreenshot_20210722_154253_com.facebook.katana

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Na sjeveru snijeg, na primorju kiša

U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom, a mjestimično se očekuju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.