ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas i dalje ostaju na snazi

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas i dalje ostaju na snazi

Od sjutra za cijelu Crnu Goru važe iste mjere. Nema opština u crvenoj zoni. U Andrijevici će važiti mjere kao u svim opštinama. Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i dalje ostaje na snazi, saopštio je danas na konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Na snazi je i dalje zabrana kretanja od ponoći do pet sati ujutru.

“Kladionice i kockarnice radiće do 23 časa. Omogućava se ulazak plovilima u našu državu uz negativan PCR test. Ukida se zabrana okupljanja više od dva lica na otvorenom prostoru. Na javnom mjestu može biti okupljeno 20 osoba”, kazao je on.

Prema riječima Galića trenutno po broju novoregistrovanih slučajeva imamo najbolju situaciju od početka drugog talasa.

On je naveo da je kumulativna invidencija pala na ispod 300.

“Najbolja situacija je na jugu države. Crna Gora po pokazateljima smrtnosti, po mortalitetu je bolja od BiH, Hrvatske, Albanije i Sjeverne Makedonije. Kretanje dnevne incidencije u odnosu na milion stanovnika imamo bolju dituaciju u odnosu na Hrvatsku i Srbiju”, kazao je Galić.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević je naglasio da je broj hospitalizovanih u posljednje dvije sedmice značajno manji.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je saopštila da je za tri dana povesćao procenat vakvinisanih.

“Imamo vakcinisano 10,5 odsto prvom dozom, oko 15 odsto stanovnista vakcinisano prvom dozom. Važnoje da se svi vakcinišemo. Apelujem na sve da shvate značaj vakcinacije”, poručila je ona.

Borovinić Bojović je napomenula da ako se više stanovništva vakciniše manje je šansi pojave mutagenih formi virusa.

“Popunjenost bolničkih kaoaciteta je značajno manja i inzosi oko 25 odsto na teritoriji cijele države”, dodala je ministarka.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da su finalizovali zdravstvene protokole koji će pomoći da se turistička sezona odvija u okviru određrnih mjera.

“Dokument u cilju da epidemiološka situacija kada govorimo o turizmu bude dobra. Dokument donosi preporuke i pravila kako u ugostriteljskim objektima, hotelima, plažama, marinama, agencijama, turistički vodičima. Cilj je obavljanje turističke aktivnosti u skladu sa protokolima. Tokom sljedeće sedmice biće distribuirani turističkoj privredi, biće na engleskom i ruskom i biće distribuirani i ambasadama”, najavio je Milatović.

“Tutistima će biti objašnjeno kako da se ponaša ako osjeti simptome kovida ili ako se zarazi kovidom. Svi strani državljani koji se razbole od kovida i budu bolnički liječeni o trosku države Crne Gore”, naglasila je ona.

Deset odsto smještaja hotelijera biće ostavljeno za one koji eventualno obolje od kovida.

“Odlučili smo da međugradski saobraćaj vikendom još ove sedmice bude zabranjen kako bi održali sadašnje brojke i posmatranje pada eksponencijalne krive. Izmijenićemo ovu odluku ali ne znam tačno kada. Biće to relativno brzo”, uvjerava ministarka.

Ona je najavila da će Svjetska zdravstvena organizacija možda već danas obavijestiti javnost o tome da li će  EU priznati sinofarm vakcinu.

Izvor CDM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.