utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Zarade po prestanku funkcije traže 34 bivša poslanika

Zarade po prestanku funkcije traže 34 bivša poslanika


Na spisku poslanika koji su tražili zaradu po prestanku funkcije najviše ih je iz redova Demokratske partije socijalista i bivšeg Demokratskog fronta, jer su te partije imale i najviše poslanika.

Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore dostavljeni su zahtjevi 34 poslanika 27. saziva crnogorskog parlamenta za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije, saopšteno je „Danu“ iz te institucije. Kako preciziraju, isti zahtjev je predalo i 10 savjetnika, i to osam bivše predsjednice Skupštine Danijele Đurović i dva bivše potpredsjednice Branke Bošnjak. Plata poslanika u prosjeku iznosi oko 2.000 eura, tako da će u slučaju ostvarivanja tog prava trošak za državni budžet po tom osnovu biti oko 68.000 eura na mjesečnom nivou, a oko 816.000 eura za godinu dana.

Prema podacima koje nam je dostavila Skupština, na spisku funkcionera koji su tražili platu godinu dana po prestanku funkcije nalazi se i bivša predsjednica Skupštine Danijela Đurović, kojoj je zarada iznosila oko 2.500 eura. Na spisku poslanika koji su tražili zaradu po prestanku funkcije najviše ih je iz redova Demokratske partije socijalista i bivšeg Demokratskog fronta, jer su te partije imale i najviše poslanika. Platu po prestanku funkcije tražili su Jovanka Laličić, Suzana Pribilović, Predrag Sekulić, Predrag Bošković, Mevludin Nuhodžić, Daliborka Pejović, Vesna Pavićević, Duško Marković, Dragica Sekulić, Branimir Gvozdenović, Miloš Nikolić, Nela Savković Vukčević, Miomir M. Mugoša i Petar Ivanović (Demokratska partija socijalista); Nikola Bajčetić, Maksim Vučinić, Dragan Bojović, Dejan Đurović, Janko Milatović, Branka Bošnjak, Vladan Raičević, Nataša Jevrić i Jovanka Bogavac (Demokratski front); Dragan Vukić i Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija) Ivan Brajović (Socijaldemokrate), Dragica Anđelić (Socijaldemokratska partija), Andrija Popović (Liberalna partija), Suada Zoronjić (Građanski pokret URA), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Albin Ćeman, Valentina Minić i Tamara Vujović (Demokratska Crna Gora).

„PREMA ZAKONU O ZARADAMA U JAVNOM SEKTORU, NAJVIŠI DRŽAVNI FUNKCIONERI U DRŽAVI, KOJIH JE, PREMA TOM PRAVNOM AKTU, OKO 500, IMAJU PRAVO DA PO PRESTANKU FUNKCIJE PRIMAJU PLATU JOŠ GODINU DANA

– Pored zahtjeva ranijih poslanika, Administrativnom odboru dostavljeni su zahtjevi za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije savjetnika ranije predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, i to: Gavro Golubović, Jovan Rađenović, Milisav Ćorić, Vuk Mikić, Veselin Bakić, Anastasija Vujošević, Marija Radinović i Sanja Jokić. Zahtjeve za naknadu po prestanku funkcije podnijele su i Neda Papović Marković i Anika Bajić, savjetnice ranije potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak. O navedenim zahtjevima Administrativni odbor će odlučiti na prvoj sjednici odbora u 28. skupštinskom sazivu – saopšteno je „Danu“ iz Skupštine.

Niko se ne odriče privilegija

Prema zakonu, čak i da su na funkciji proveli samo jedan dan, funkcionerima se iz državne kase isplaćuju naknade u visini zarade koju su primali u poslednjem mjesecu prije prestanka imenovanja. Mediji su ranije objavili da je nakon promjene vlasti 2020. oko četiri miliona eura isplaćeno za nadoknade funkcionerima bivše vlasti iz Demokratske partije socijalista, a nakon toga je brzo razriješena i vlada Zdravka Krivokapića, čiji su ministri takođe, kao i brojni drugi funkcioneri, ostvarivali pravo na nadoknadu. Ovaj zakon donijela je vlast u kojoj je dominantnu ulogu imala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, koja je nakon tri decenije poražena na izborima u avgustu 2020. Tada su većinu osvojili Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, koji su u decembru iste godine izabrale vladu Zdravka Krivokapića. Ni ta vlada, ni aktuelna manjinska vlada u tehničkom mandatu, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, nijesu izmijenile nijedan zakon koji donosi privilegije funkcionerima. Naprotiv, svi su nastavili da uživaju u privilegijama koje je zakonski kreirao DPS, a koje su oni oštro kritikovali dok su bili opozicija.

Prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, najviši državni funkcioneri u državi, kojih je, prema tom pravnom aktu, oko 500, imaju pravo da po prestanku funkcije primaju platu još godinu dana. U tom zakonu se precizira da je iznos naknade u visini zarade koju je funkcioner primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

– Naknada se ostvaruje na lični zahtjev korisnika, koji se podnosi najkasnije 30 dana od dana prestanka vršenja funkcije. Ovo pravo prestaje prije utvrđenog roka ako korisnik zasnuje radni odnos, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu, ostvari pravo na penziju ili ako to zatraži – navodi se u zakonu, koji predviđa i da se pravo na zaradu može produžiti za još godinu dana ako u tom periodu njegov korisnik stiče pravo na penziju.

Rješenje o ostvarivanju prava donosi radno tijelo organa koje je izabralo, imenovalo ili postavilo javnog funkcionera.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rekonstrukciju Omladinske ulice u Pljevljima pola miliona eura

Opština Pljevlja raspisala je tender za prvu i drugu fazu rekonstrukcije Omladinske ulice. Kako je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.