četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Kultura / Zavičajni muzej u Pljevljima uveo naplatu ulaznica, cijene će biti simbolične

Zavičajni muzej u Pljevljima uveo naplatu ulaznica, cijene će biti simbolične

Posjetioci Zavičajnog muzeja u Pljevljima uskoro će morati da kupuju ulaznice

Zavičajni muzej u Pljevljima uskoro će početi da naplaćuje ulaznice posjetiocima, nakon što je Savjet te ustanove nedavno usvojio cjenovnik.

Direktorica Muzeja Dejana Drobnjak kazala je “Vijestima” da je praksa svuda u svijetu da se posjeta muzejima naplaćuje, a da će u pljevaljskom to biti po simboličnim cijenama.

našu suvenirnicu”, rekla je Drobnjak.

Ulazak u Muzej djeca iznad deset godina plaćaće jedan euro, odrasli dva, a porodična ulaznica naplaćivaće se tri eura. Organizovane grupne školske posjete ubuduće će se naplaćivati deset eura.

Ove cijene važe za domaće posjetioce, dok će za inostrane one biti nešto veće. Ulazak u muzej odrasli stranci plaćaće tri eura, dok će porodična ulaznica koštati pet eura. Djeci iz inostranstva ulazak će se naplaćivati po cijeni od jednog eura, kao i za domaće posjetioce.

Audio i stručno vođenje na engleskom jeziku koštaće jedan odnosno dva eura.

Organizovane đačke posjete Zavičajnom muzeju djeci sa područja pljevaljske opštine se neće naplaćivati, kao i posjete ranjivih kategorija društva.

”Gdje god se nađemo ne pitamo da li se ulaznice u muzej plaćaju jer se to negdje i podrazumijeva. Veliki broj naših posjetilaca, posebno onih koji dođu sa strane, pitaju nas koliko je ulaznica i kako da plate. Tako da smo se odlučili da uvedemo simboličnu cijenu”, kazala je Drobnjak.

U suvenire je pretočen samo dio bogate zbirke Zavičajnog muzeja u Pljevljima, a za sada je u ponudi desetak različitih suvenira.

U ponudi su razglednice sa motivima iz umjetničke zbirke, magneti sa motivima iz etnografske i arheološke zbirke, stalne izložbene postavke Putevima hompsapiensa i ručno rađeni predmeti sa motivima predmeta nađenih na lokalitetu Municipijum S.

Zavičajni muzej u Pljevljima, čiji fundus broji blizu pet hiljada muzejskih jedinica, osnovan je 1952. godine.

U toku svog višedecenijskog postojanja Zavičajni muzej je na teritoriji Pljevalja realizovao brojna istraživanja. Preko muzejskog materijala koji se čuva u Zavičajnom muzeju Pljevlja, život čovjeka na prostoru Pljevalja može se pratiti, praktično u kontinuitetu, još od daleke praistorije, odnosno srednjeg i gornjeg paleolita, što se datuje na vrijeme starije od 40.000 godina.

Zavičajni muzej u Pljevaljima, iako raspolaže izuzetno bogatim muzejskim fondom, godinama nije imao stalnu postavku i bio je zatvoren za posjetioce.

Muzej je 1991. godine zatvoren zbog havarije, koja se dogodila na sistemu grijanja u objektu, čiji je dio tada bio poplavljen, a muzejski eksponati smješteni su u depoe. Nakon rekonstrukcije Doma kulture prije oko četiri godine Zavičajni muzej je ponovo vraćen u nekadašnji prostor, od kada su vrijedni muzejski eksponati ponovo dostupni posjetiocima.

U muzeju se čuva se jedno od najvrednijih pokretnih dobara Crne Gore – diatreta, luksuzna čaša izrađena od reljefno ukrašenog kristalnog bezbojnog stakla, koja potiče iz četvrtog vijeka.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prva repriza pozorišne predstave „Kuku majko“ biće odigrana 3. decembra u 20 časova

Prva repriza pozorišne predstave „Kuku majko“, rađene u produkciji JU Centar za kulturu Pljevlja, biće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.