četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Završeno suđenje za pomor ribe, Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja

Završeno suđenje za pomor ribe, Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja

U Osnovnom sudu u Pljevljima završeno je suđenje za ekološki incident koji je izazvao masovni pomor ribe nakon što je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja protiv četvorice okrivljenih zaposlenih u Termoelektrani Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, kao pravnog lica. Osnovni državni tužilac Milivoje Tomčić od krivičnog gonjenja odustao je nakon iskaza vještaka ekološke struke Snežane Didanović, koja je na današnjem glavnom pretresu saopštila da ne ostaje pri svom osnovnom nalazu koji je dala Tužilaštvu, a u kome se navodi da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac. Didnović je kazala da se, nakon iznijetih dokaza i svjedočenja, ne može na pouzdan način utvrditi uzrok uginuća ribe.

Didanović je pred sudom istakla da ne ostaje pri prvobitnom nalazu jer ne postoje validni podaci o analizi, a uzorci nisu uzeti od strane akreditovanog lica, što je prema njenim riječima dovelo u pitanje preciznost urađenih analiza. Istakla je da se na bazi postojećih dokaza u predmetu može zaključiti da je došlo do kršenja članova zakona o vodama, kao i u dijelu koji je definisan intergrisanom dozvolom za rad Termoelektrane iz 2018. godine, ali da se ne može isključiti kumilativni efekat ostalih zagađivača kojih, kako je istakla, na ovom području ima više.

Prema njenim riječima sprovedene analize vode u momentu incidenta nisu dovoljno pouzdane, a navela je da je moguće uraditi i novi nalaz na bazi projekcije slučaja koji bi u obzir uzeo sve zagađivače, ali koji ne može potpuno biti siguran.

Okrivljeni u ovom postupku vođa smjene mašinski inžinjer Ratomir Debeljević, rukovodioca sektora za operativnu kontrolu i planiranje diplomirani mašinski inžinjer Dragan Babić, direktor Termoelektrane Vladimir Šestović i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavko Vukašinović, kao i EPCG, i njihovi branioci tražiće da im se isplate troškovi sudskog postupka. Okrivljeni Vladimir Šestović nije prisustvovao današnjem ročištu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.