subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Zbog kopa u Matarugama Pljevlja će biti žedna

Zbog kopa u Matarugama Pljevlja će biti žedna

Od Ministarstva kapitalnih investicija smo dobili obavještenje da Pljevlja trebaju istražiti i obezbijediti alternativno rješenje za snabdijevanje vodom, a prioritet dati novom rudokopu, tvrde ekolozi.

Predstvnici četiri ekološke nevladine organizacije, Eko-tim, Da zaživi selo, Legalis i CEE „Bankwatch Network“, zahtijevaju da Vlada Crne Gore ponovo glasa o usvojenom Planu davanja koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina za 2023. godine kada je u pitanju rudokop u Matarugama. Svoj zahtjev pravdaju činjenicom da će otvaranjem kopa u Matarugama biti ugrožena vještačka akumulacija u Otilovićima, odnosno rijeka Ćehotina odakle dolaze najveće količine vode za vodosnabdijevanje Pljevalja. Ekolozi upozoravaju da Ministarstvo kapitalnih investicija nije uvažilo njihove komentare i primjedbe u procesu javnih rasprava, čime je je prekršeno načelo učešća javnosti u procesu donošenja navedenog Plana. Kažu da su od ministarstva dobili naknadno pripremljene odgovore na komentare „čiji sadržaj nema utemeljenje u stvarnim činjenicama i ne opravdava otvaranje novih rudnika na lokaciji Mataruge“. Najavljuju da su spremni da podnesu žalbu međunarodnim tijelima za zaštitu osnovnih ljudskih prava i nepoštovanje preuzetih klimatsko-energetskih obaveza ukoliko država ne odustane od planiranih novih rudokopa.

– U sada već usvojenom Planu davanja koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina za 2023. godinu, novo ležište lignita na lokaciji Mataruge podrazumijeva eksploataciju u zoni sanitarne zaštite vodozahvata iz Otilovićkog jezera, koje se koristi za potrebe vodosnabdijevanja građana Pljevalja, čime se direktno ugožava jedini i glavni funkcionalni izvor pitke vode za stanovništvo. Na ovako bitan činjenični navod dobili smo odgovor od ministarstva da Pljevlja trebaju istražiti i obezbijediti alternativno rješenje za snabdijevanje vodom, a prioritet dati novom rudokopu. Alternativno rješenje ne samo da ne postoji, nego nije ni moguće – navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika četiri NVO.

Podsjećaju i da su prošle godine Ministarstvu kapitalnih investicija slali komentare i primjedbe na nacrt koncesionog akta za eksploataciju za lokaliteta „Mataruge“ ali im primjedbe i sugestije nisu objavljenje niti su obavješteni da su razmatrane.

Kop Mataruge u direktnoj je koaliziji sa ciljem proglašenja Parka prirode Gornji tok rijeke Ćehotine, za koji je završena studija zaštite a kojem slijedi donošenje odluke o proglašenju – ističu ekolozi.

Da je najbolje rješenje za vodosnabdjevanje Pljevalja dopremanje vode iz Ćehotine, odnosno iz vještačke akumulacije Otilovići, tvrdi i bivši sekretar za komunalne poslove, puteve i vode i funkcioner SNP-a, Milovan Gogić. On ocjenjuje da se Pljevlja ne mogu razvijati bez adekvatno obezbjeđenog vodosnabdijevanja, a to je jedino moguće ako se izgradi fabrika za preradu vode iz akumulacije Otilovići.

– To su rezultati ozbiljnih istraživanja i zato se ozbiljno moraju čuvati vode Ćehotine jer je to jedino rješenje – podvlači Gogić.

Stati na kraj kršenju Zakona o državnoj upravi

-Umjesto postepenog umanjivanja korišćenja uglja, Ministarstvo kapitalnih investicija predlaže otvaranje novih rudokopa, na lokalitetima poput Mataruga, sela Glisnica, nadomak Borovičkog jezera i sl. sprovodeći netransparentne i površne procese učešća javnosti i procjena negativnih uticaja na životnu sredinu. Zahtijevamo da se stane na kraj ponavljajućoj praksi kršenja Zakona o državnoj upravi, te da Ministarstvo kapitalnih investicija uvrsti naše primjedbe i njihove odgovore u konačni dokument i vrati ponovo na izglasavanje Vladi Crne Gore – navodi se u saopštenju četri NVO uz zaključak da je otvaranje i proširivanje eksploatacije uglja u suprotnosti sa strateškim ciljevima Crne Gore u kontekstu evropskih integracija.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.