četvrtak , oktobar 1 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Želja za stalnim usavršavanjem

Želja za stalnim usavršavanjem

fadlija

Fadlija Šabanić, profesor i pomoćnik direktora Srednje stručne škole u Pljevljima, odrastala je u patrijarhalnoj, pobožnoj porodici. Otac joj je bio imam i zato se u njihovoj kući uvijek vrednovala knjiga i to prvenstveno duhovna. To religijsko usmjeravanje pomoglo joj je u životu u izgradnji karaktera.

Po njenim riječima pedagog se kao i pjesnik rađa, to se ne postaje. Radi u školi 29 godina. Ističe da voli svoj posao, jer je stalno u kontaktu sa mladim ljudima. Učionica je uvijek puna pozitivnih vibracija, jer mladi emituju pozitivnu energiju što relaksira i svojevrsni je eliksir mladosti.

– Stalno učim, jer je tačno da je učenje kao veslanje uz vodu, čim prestane, stagnira se i nazaduje – kaže ona.

Poslije završene gimnazije upisala je uporedo Ekonomski fakultet i Orijentalistiku. Očevo opredjeljenje uticalo je nanjenu odluku da upiše Orjentalistiku. Pratila je predavanja na oba fakulteta. Međutim, odlučila se za Ekonomski fakultet iako je više lirski tip. Pisala je pjesme. I sada piše, ali samo za svoju dušu. Voli književnost i hortikulturu. Voli poeziju Vita Nikolića. Dok smo razgovarali, profesorica Fadlija je strpljivo i sa pažnjom odgovarala na sva pitanja učenika koji su dolazili kod nje. Svojom veselošću, lijepom riječju i uvažavanjem drugih sve mnogo bolje postiže. Kaže da od lijepe riječi sve lijepo proističe, pa čak i ako je neiskrena ona ima pozitivno dejstvo.

Na mjestu pomoćnika direktora je već šest godina. Ističe kooperativan odnos svih zaposlenih u ovoj školi koja ima oko 800 učenika i 76 nastavnika.

– Naša škola je po sastavu i strukturi veoma složena i heterogena obrazovno-vaspitna ustanova. Jedna je od najvećih u Crnoj Gori po broju i strukturi zanimanja i učenika. U 2005. godini Škola je dobila dva priznanja: najviše opštinsko priznanje Nagradu „20. novembar“ za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a direktor škole Milosav Grbović Nagradu „Oktoih“, najveće državno priznanje za postignute rezultate u oblasti prosvjete i nauke. Volim svoj kolektiv. To je složan, radan i veseo kolektiv, veoma homogenog nivoa obrazovanja i u menadžmentskom timu smo samo prvi i drugi među jednakima. Saradnja sa direktorom i kolegama je puna povjerenja, poštovanja i drugarstva, pa je u takvoj atmosferi lako raditi. Veoma je bitan uvažavajući odnos sa kolegama i učenicima. Tako se sve lakše rješava – naglašava profesorica.

Ističe da je uvijek imala podršku roditelja dok su bili živi, majke prvenstveno, a sad sestara u svim životnim koracima.

Po prirodi je esteta. Voli sve što je lijepo. Modne trendove prihvata, ali umjereno, jer kako kaže, u modi su najsmješniji prvi i poslednji. Nastoji da je uvijek prikladno odjevena, jer je odjeća ogledalo duše. Umjereni je hedonista. Voli da prošeta, da izađe sa društvom. Uživa u muzici i plesu. Šivenjem i poentlesom se bavila još u srednjoj školi. Sada više voli da pročita dobru knjigu i da se druži sa prijateljima.

– Ponekad osjetim duhovnu potrebu da pročitam knjigu kao kada poželiš da popiješ čašu vode – kaže Fadlija.

Da joj je uzgajanje cvijeća uživanje dokaz su mnogobrojne saksije cvijeća u prostorijama škole. I u svojoj kući rado uzgaja cvijeće. Njena avlija je nagrađivana više puta. Za to je potrebno mnogo vremena i truda, ali uz dobru organizaciju i neprekidno zalaganje sve se može postići, ističe ona sa osmijehom.

 

Uvijek?

– Nastojim da završim započeto na svim poljima. To znači da sam borac ali onaj suptilni, nemakijavelistički, što dodatno zahtijeva strpljenje i nerve.

Nikada?

– Ne zaboravljam prema meni iskazanu dobrotu.

Životii moto?

– Imam više  „životnih imperaiva“: poštovati sebe i druge, biti odgovoran za svoje postupke, dijeliti znanje i nikad ne ostavljati za sjutra ono što se može uraditi danas.

Omiljepi pisac?

– Volim da čita ruske, engleske i francuske klasike. Moja knjiga je Judino drvo“ od   Kronina.

Vrline?

– Volim da pomažem drugima. Mislim da sam darežljiva. Ne podnosim škrtost, jer ljudi koji su škrti u materijalnom davanju takvi su i u emotivnom.Uostalom, mi prosvjetni radnici smo nesebični, jer nesebično darujemo znanje i više nego što treba.

Mane?

– Perfekcionista sam, i zbog toga imam kritičarski odnos prema drugima, doduše osobama koje mi znače. I svoju pedantnost smatram manom, jer tu treba mnogo energije i zdravlja, a  i opterećujuća je za mene i za ljude iz mog okruženja.

Želje i stvarnost?

– Zadovoljna sam onim što imam i zahvaljujem Bogu na tome. Jedina želja koju od Boga tražim jeste da meni i mojim milim podari dobro zdravlje.

S.Z.

 

„Pljevaljske novine“ 1. novembar 2007. godina

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

IMG-4c952ccdd2ce852c57f9445cda5a776f-V

Zlatne ruke Markovića podno Ljubišnje

Početak jeseni podno Ljubišnje, u selu Vrba, pored svakodnevnih poslova Žarku i Biljani Marković pruža …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *