nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Žene čine većinu u medijima u CG

Žene čine većinu u medijima u CG

DRUŠTVO PROFESIONALNIH NOVINARA PREDSTAVILO ISTRAŽIVANJE

Žene čine većinu među novinarima u Crnoj Gori, među glavnim i odgovornim urednicama i  direktoricama programa ali i urednica redakcija. Takođe, na polovini mjesta generalnih ili izvršnih direktora su žene, pokazalo je istraživanje o položaju novinarki u medijima koje je predstavilo Društvo profesionalnih novinara, prenosi portal Vijesti.

Žene u medijima
Žene u medijima (Foto: Društvo profesionalnih novinara)
Društvo profesionalnih novinara (Foto: Društvo profesionalnih novinara)

Ukupan broj novinara i novinarki u 14 posmatranih medija iznosi 525, od čega je većina žena – 297 (56,6%).

“Prvi put poslije 16 godina od prethodnog istraživanja, utvrđeno je da je promijenjena rodna struktura na mjestima odlučivanja i žene više nisu marginalizovane. Sada su prema tom kriterijumu izjednačene sa muškarcima jer zauzimaju polovinu najviših rukovodnih pozicija u posmatranim medijima ili čak više od toga. Prema podacima koje su nam mediji dostavili, na mjestima direktorki / generalnih / izvršnih direktorki ima 50 odsto žena. Na stepenicu nižim pozicijama glavnih i odgovornih urednica/direktorki programa zastupljene su sa 51,5 odsto, dok na najnižim mjestima odlučivanja – urednice redakcija- žene prednjače sa 60,8 odsto”, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da u posljednjih tri godine novinarke čine oko 80 odsto nezaposlenih od ukupnog broja muškaraca i žena u novinarskoj profesiji koji su bez posla.

Samo 5,71% novinarki iz posmatranih medija smatra da su žene i muškarci ravnopravni u Crnoj Gori. Sve ostale, ili 95%, potvrdile su, ili su djelimično saglasne, da žene i muškarci nijesu jednaki u društvu.

Mila Radulović
Mila Radulović(Foto: društvo profesionalnih novinara)

Samo oko 13% novinarki prepoznaje neravnopravan položaj sa muškim kolegama.

Preko 90% novinarki smatra da nedefinisano radno vrijeme uz kućne obaveze i brigu o djeci otežava ili djelimično otežava ženama obavljanje novinarskog posla.

Na pitanje da li ste ikada prilikom zapošljavanja bili upitani o bračnom statusu, djeci ili planiranoj trudnodi, većina žena je odgovorilo da nije 77,14 odsto.

Preko 65% intervjuisanih novinarki smatra da je novinarski posao loše ili jako loše plaćen.

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *