ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Živković: Nestašica mlijeka je uvod u krizu koja će trajati godinama

Živković: Nestašica mlijeka je uvod u krizu koja će trajati godinama

Nakon što je zaprijetila nestašica mlijeka, posebno nakon što je Srbija obustavila izvoz sirovog mlijeka, iz Unije stočara sjevera poručuju da je problem u višegodišnjoj nebrizi o domaćoj proizvodnji. Iz ove organizacije kažu da su poslednjih deset godina upozoravali da će do ovakve situacije doći, ali da se na njihova upozorenja nije niko osvrtao. U ovoj organizaciji su mišljenja da je neophodno što prije pomoći domaću proizvodnju, jer sadašnje nestašice mlijeka su samo početak ozbiljne krize.

– Poslednjih 10 godina stočari pričaju priču da će do ovakve situacije doći. Danas nisam srećan što sam bio u pravu, ali je sasvim sigurno ako se ne promijeni politika prema domaćoj proizvodnji, iz dana u dan situacija će biti sve gora, kazao je predsjednik Unije Milko Živković i poručio da je sadašnja nestašica samo početak velike krize koja će potrajati duži niz godina.

Živković je rekao da je neophodno voditi ozbiljnu politiku prema selu i ozbiljno se oslanjati na domaću proizvodnju.

– Srbija je obustavila izvoz mlijeka, a to će u narednom periodu raditi i drugi ako već nisu. Ako nemamo domaću proizvodnju gdje ćemo mi da kupimo i uvezemo mlijeko – kazao je Živković i dodao da svi oni koji pričaju da će kriza biti kratkog daha, obmanjuju građane i ništa ne preduzimaju na obnovi domaće proizvodnje.

Živković poručuje da je neophodno odmah uvećati otkupne cijene mlijeka i omogućiti da premije koje se dobijaju idu za unapređenje stočarstva, a ne na pokrivanje gubitaka koji su sada neizbježni u proizvodnji. Prema njegovim riječima sada je gornja otkupna cijena mlijeka 42 centa za litar i ista mora biti mnogo veća.

– Da bi u ovom kriznom periodu podijelili teret sa svim građanima i da bi se stočari oslobodili jednog dijela gubitaka, otkupna cijena mora ići na 54 centa – kazao je Živković i pojasnio da bi ista trebala da bude i veća ali da sada nije moguće u toj mjeri opteretiti građane.

Kao posebno veliki problem vidi u velikoj razlici prodajne i otkupne cijene mlijeka, gdje su stočari strogo oštećena strana. Da bi se situacija popravila potrebno je kroz povećanje otkupne cijene smanjiti tu razliku.

– Nije moguće otkupljivati litar mlijeka po maksimalnoj cjeni od 42 centa a u marketima nuditi to prerađeno i do dva eura – kazao je Živković i poručio da ima prostora za smanjenje razlika a da se teret ne prebaci na kupce.

On tvrdi da se domaća proizvodnja ne može brzo ojačati i obnoviti, ali da je svima jasno da ako nema domaće proizvodnje, nema ni sigurnosti.

– Proces obnove proizvodnje je dug i to se ne može uraditi tako lako, ali je ipak moguće i nužno. Ko danas može iznijeti valjane dokaze da ovaj potres na tržištu nije samo početak mnogo teže i veće krize – kazao je Živković.

Proteklih dana sa više adresa su se čula objašnjenja da veće nestašice mlijeka neće biti, ali su se čula i priznanja da u manjim prodajnim objektima mlijeka često nema. Građani su posebno zabrinuti što je Srbija obustavila izvoz sirovog mlijeka, a prema podacima Monstata, Crna Gora je upravo iz Srbije od početka godine do kraja jula uvezla 12, 66 miliona litara.

Neophodno obezbijediti siguran iznos premija

– Stočari u Pljevljima imaju zagarantovanu i sigurnu premiju jedino od pljevaljske lokalne uprave. Ta premija je 5 centi po jednom litru otkupljenog mlijeka. Premija koja se dobija od Države zavisi od kvaliteta mlijeka. Stočar može da dobije po jednom litru 17 centi a može i da ostane bez iste, kazao je Živković i pojasnio da premije moraju biti sigurnije kako bi podstakle stočare na veću proizvodnju.

– U proteklom periodu premije su pokrivale gubitke stočara u proizvodnji, a iste su trebale da osiguraju unapređenje proizvodnje – kazao je Živković.

Izvor-pvinformer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.