četvrtak , oktobar 1 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Znanjem do uspjeha

Znanjem do uspjeha

milica colovic naslovna

Zadovljstvo je razgovarati sa pljevaljskim studentima koji svojim znanjem i odgovornošću postižu odlične rezultate i na inostranim fakultetima. Kada čovjek pronađe sferu svoga interesovanja onda i učenje ide mnogo lakše i zanimljivije.

Vrlodobar uspjeh u pljevaljskoj Gimnaziji nije bio prepreka da Milica Čolović (23) bude najbolji student na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Osmijeh krasi njeno lice dok priča sa puno entuzijazma. Milica je vrijedna djevojka koja dokazuje da radom može sve da se postigne i u njenom indeksu su sve desetke i samo jedna devetka.

-Htjela sam da se edukujem u pravcu prirodnih nauka i da to opet ima neku svrhu u svakodnevnom životu. Tako sam odlučila da nakon završene Gimnazije „Tanasije Pejatović“ upišem Poljoprivredni fakultet u Beogradu, smjer melioracije zemljišta. Ovaj fakultet mi je omogućio dosta praktičnog rada, naročito tokom poslednje dvije godine. Trud koji sam uložila nisam smatrala odricanjem ni od čega, već ulaganjem u sebe – kaže Milica. Kao potvrda njenom radu i zalaganju na ovom fakultetu ređale su se nagrade. Prva nagrada koja Milici mnogo znači jeste nagrada zadužbine dobrotvora Nikole Spasića koju je dobila na trećoj godini fakulteta. Ova zadužbina dodjeljuje nagrade najboljim studentima Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta pošto je Spasić smatrao da su ova zanimanja od esencijalnog značaja za ljudski život. Na četvrtoj godini Milica je nagrađena kao najbolji student Poljoprivrednog fakulteta za 2017. godinu u konkurenciji od 400 studenata. Takođe, Milici je mnogo draga nagrada dodjeljena povodom Dana opštine Pljevlja, 20.vovembra prošle godine. Za vrijeme studiranja kao odličan student Milica je dobijala stipendiju Ministarstva Prosvjete Crne Gore i na poslednjoj godini studija stipendiju od opštine Pljevlja.

milica colovic1 2

Mediteranski agronomski fakultet iz Barija ima uspostavljenu saradnju sa fakultetima iz Evrope i svijeta koja se ogleda u tom da fakulteti predlažu svog najboljeg studenta kojem će biti dodjeljena stipendija za dvije godine master studija. Nakon diplomiranja u junu 2017.godine Milica je prihvatila ponudu fakulteta i u oktobru otišla u Bari.

– Izabrala sam smjer upravljanje vodnim i zemljišnim resursima – navodnjavanje. Predavanja pratim i ispite polažem na engleskom jeziku, koji sam uz solidno znanje nadogradila kursevima koje sam pohadjala u Beogradu – ističe Milica.

Za svakodnevno život Milici je neophodan  italijanski, pa je pohađala i kurs italijanskog jezika organizovan od strane fakulteta koji je uspješno savladala. Sve što počne Milica i završi uspješno.

– Sistem školovanja je drugačiji kao i pristup profesora prema studentima. Studenti su svjesni da su došli po znanje, a ne po ocjene. Od njihovog zalaganja zavisi koliko će naučiti. Profesori nas posmatraju kao kolege, nema strahopoštovanja prema profesorima kao kod nas. Predavanja traju od devet do pet sa pauzama, a od šest do sedam imam kurs italijanskog jezika. Upoznala sam i slušala predavanja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti i naučila dosta o savremenim tehnikama koje se primjenjuju u svijetu, a koje kod nas još nisu zaživjele. Obilazili smo sisteme za navodnjavanje, odvodnjavanje, savremene laboratorije, metereološke stanice, plantaže. U južnom dijelu Italije gdje sam smještena najviše gaje vinovu lozu, citruse i masline. Ljeta su sušna i već od kraja marta navodnjavaju i gdje nema rijeka, crpe podzemne vode – objašnjava Milica.

– Tokom boravka u Italiji upoznala sam ljude iz različitih zemalja svijeta. Sa nekima od njih sam ostvarila prijateljstvo tako da smo putovali zajedno i obilazili gradove u Italiji, izlazili i družili se. Nikada ne bih imala priliku da ih upoznam da sam ostala u Beogradu. Mnogo sam naučila o njihovim kulturama, tradicijama, a njima je interesantan naš jezik i svaki dan vole da uče po neku riječ. Najljepše uspomene imam iz Napulja i Rima, a pored njih obišla sam i Padovu, Veneciju, Veronu, Milano i San Marino, i manja, a veoma popularna turistička mjesta Materu i Alberobello. Plaže u Bariju su prelijepe kao i mjesta za izlaske. Italijani su veoma srdačni, duhoviti i komunikativni ljudi. Mladi su opušteni i umiju da se zabavljaju. Uvijek su otvoreni za nova poznanstva – kaže Milica i dodaje dad a joj se posebno sviđa italijanska hrana i stil odjevanja.

Najveći problem za Milicu je nostalgija za roditeljima i sestrama. Porodica joj pruža potporu i utočište, a ona odličnim rezultatima koje postiže tokom školovanja na najbolji način opravdava njihovo povjerenje.

Otac Milenko, majka Novka i sestra Jelena, velika su joj podrška, a u Beogradu je Milici sestra Bojana uvijek najveći oslonac i izvor pozitivne energije. Bez njihove podrške, kaže ne bi postigla ovakve rezultate. Otkako je došla u Bari Milica je postala samostalnija i odgovornija.

Nakon završene prve godine, na jesen se ponovo vraća u Italiju gdje će raditi na projektu korišćenje daljinske detekcije za potrebe navodnjavanja.

Iako ima ponudu za stipendiju doktorata u Italiji Milica još nije odlučila šta će nakon druge godine master studija. Dosta studenata ostaje da radi na projektima koje finansira Vlada i Ministarstvo poljoprivrede u Italiji, jer je poljoprivreda u Italiji veoma razvijena i cijenjena kao jedna od najznačajnih grana privrede jedne zemlje.

Kako god i šta god da odluči po završetku studija u Bariju ne sumnjamo da će se Milici snovi ostvariti, jer djevojka kao što je ona naći će način, a volje za radom ima na pretek.

S.Z.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pljevlja - rudnik - press konferencija (1)

Stabilno poslovanje i rekordni rezultati

Stabilno poslovanje, rekordni rezultati u proizvodnji i rekordni finansijski rezultati obilježili su poslovanje između dva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *