četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / “ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE”

“ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE”

Sinoć je povodom Međunarodnog dana i noći muzeja u centralnom izložbenom prostoru Doma kulture otvorena izložba pod nazivom “ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE” posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu u poslednjih pet godina.

Organizator izložbe je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i JU Zavičajni muzej Pljevlja na kojoj je predstavljeno dvadeset informativnih panoa i pedeset inventarskih jedinica izdvojenih iz pokretnog arheološkog fonda.

Po riječima autora izložbe dr Dejana Gazivode, arheologa, višedecenijska arheološka istraživanja u Risnu realizovana saradnjom Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Varšavskog univerziteta kroz međunarodni projekat “Risinium prijestonica kraljice Teute” do sada su dala veoma značajne rezultate.

– Risan je u antičkom vremenu bio veliki trgovački centar. Poslednjih pet godina arheološki radovi su vršeni na tri lokaliteta : Carine 6, Carine 8 i brdu Gradina gdje smo pronašli preko 7.000 fragmenata materijala i 1.000 inventarskih jedinica – kazao je Gazivoda.

Mervan Avdović, potpredsjednik opštine, otvorivši izložbu, istakao je da Risan predstavlja veliku arheološku riznicu koja se postepeno otkriva čime iz godine u godinu intrigira naučnike koji mu se iznova vraćaju.

naslovna iyloyba

izlozba 2

izložba 3

izlozba 4

izlozba 5

izlozba 6

izlozba 7

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

PROMOCIJA KNJIGE CRNOGORSKA POHARA KUČA

Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava” organizuje promociju knjige Ilije Petrovića „Crnogorska pohara Kuča”. Skupštinska sala, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.