ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Slobodarski jul u gradu na Breznici

Slobodarski jul u gradu na Breznici

Pljevaljski Centar za kulturu u saradnji sa Turističkom organizacijom grada programom „Slobodarski jul u gradu na Breznici“ danas je najavio 15 događaja iz oblasti nauke, kulture i sporta, koji će trajati tokom jula mjeseca.

Najznačajniji je svakako kamp za srednjoškolce iz Crne Gore – “Ljetnja inženjerska škola nauke 2”, koja je počela 5. jula u Pljevljima i trajaće do 11. jula. Sedmodnevni događaj organizuje udruženje mladih Pljevljaka NVO „Korak sa naukom“ i on popularizuje i promoviše inženjerske nauke koji za cilj imaju da prošire naučni spektar u gradu koji važi za centar energetskog potencijala Crne Gore, navodi se na zvaničnoj strani opštien Pljevlja. U prostorijama Centra za kulturu i Američkog ugla, polaznici će imati priliku da prate predavanja i radionice,iz oblasti energetike, elektronike, programiranja, 3D modelovanja, obnovljivih izvora energije, mašinstva, dizajna, kreativnosti, ali i da takmičarski duh razvijaju kroz kvizove i ostala nadmetanja. Predavanja će držati eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva i uspjješni studenti.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović je zvanično otvorio školu i poručio da se iz Pljevalja  šalje jasna poruka, poruka da su naši mladi luča na putu izlaska iz ovih teških vremena, vremena neznanja, površnosti, kratkovidosti i da se samo upornim radom i učenjem mogu uspostaviti i učvrstiti temelji na kojima treba da gradimo bolje društvo u Crnoj Gori. Poseban akcenat je stavio i na njenu ulogu u procesu zelene tranzicije.

Miloš Jelovac predstavnik-  NVO “Korak sa naukom”  je predstavio ciljeve i program škole, Aleksandra Kiković menadžerka programa u UNDP je istakla značaj spoja mladosti i kreativnosti sa jedne i ambiciozne i moderne lokalne uprave  sa druge strane za održivi razvoj grada. Uloga UNDP je da omogući transfer znanja i tehnologija, kao i inovativnih alata kojima se podstiče veće učešće mladih u planiranju i donošenju odluka, čime preuzimaju i dio odgovornosti za svoju budućnost, sa željom da se za život i rad u Pljevljima traži mjesto više. Inženjerska škola nauke je prvi korak ka formiranju Centra za kreativno stvaranje koji će biti akcelerator novih, svježih ideja kako bi učinili ovaj grad boljim i atraktivnijim za život. Direktor Naučnotehnološkog parka – Velibor Bošković je istakao neophodnost korištenja potencijala mladih Pljevalja i umrežavanje nauke i privrede, a profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta Milena Đukanović, koja je ujedno i jedan od predavača,  potvrdila je posvećenost i podršku koju ta obrazovna institucija pruža ovakvim projektima.

I ove godine program je sastavljen tako da je pažnja usmjerena i na praktičnu primjenu znanja, a za polaznike ljetnjeg kampa svakog dana biće organizovan i po jedan izlet. U sklopu kampa biće im predstavljen  i sistem američkih srednjih škola, kao i kako je to studirati u Kini.

Posljednji dan rezervisan je za takmičenje gdje će biti izabran pobjedik kampa, a za najbolje su obzbijeđene vrijedne nagrade.

Inženjerska škola u PVprogram Centra za kulturu

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.