ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / SNS: Opština zaključala Dom kulture za srpski narod i srpske organizacije

SNS: Opština zaključala Dom kulture za srpski narod i srpske organizacije

 

Lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“ u Domu kulture u Pljevljima obilježe nacionalni praznik „Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije“ a u obrazloženju su naveli da je „ustanova isključivo formirana za organizovanje kulturnih programa koji su namijenjeni svim građanima“. Takav postupak lokalne vlasti u Pljevljima je pokušaj da se na drzak i neodgovoran način nastavi sa realizacijom državnog projekta asimilacije srpskog naroda  i način već viđene prakse, da ne samo kulturne institucije budu zaključane za srpski narod i srpske organizacije, u lokalnim samoupravama gdje je na vlasti antisrpska koalicija, navodi se u saopštenju za javnost Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

I pored neprimjerenog pokušaja lokalne samouprave u Pljevljima da u skladu sa njihovim željama srpskom narodu određuju nacionalne praznike, manifestacija sabornosti i kulture u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta održaće se  1. decembra u svečanoj sali hotela „Pljevlja“ u 19 sati, navodi se u saopštenju, uz ocjenu da postupak lokalne samouprave u Pljevljima treba da uoči predstojećih lokalnih izbora bude poslednje upozorenje Srbima i parlamentarnim strankama, koje dominantno glasa srpski narod, da se jedino sabornošću i zajedništvom može obezbijediti prosperitet i ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Održavanje skupova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu, koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, vjerskim i nacionalnim okupljanjima narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne djelatnosti, kao i organizovanje kulturnih programa koji su namijenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore“, navodi se u dopisu javne ustanova Centar za kulturu u Pljevljima.

Postupak lokalne vlasti iznenadio je mnoge građane koji navode da je u junu 2019. U Domu kulture održana trodnevna manifetsacija povodom proslave jubileja 450 godina postojanja Husein pašine,  kao jedinstvenog kulturno-istorijskog i vjerskog objekta u Crnoj Gori, u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori, na kojoj su bili prisutni predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora, lokalne uprave, vjerskih zajednica, velikih privrednih subjekata. Podsjećaju da je tim povodom održana i svečana akademija u Domu kulture gdje je nastupio veliki hor Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice i recitatori.

SNS navodi, da je kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, zavanično upoznala najviši organ izvršne vlasti da je 1. decembar – Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obilježava i slavi.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tri nagrade za „San ljetnje noći“

Tri nagrade za pljevaljsku predstavu „San ljetnje noći“, stigle su sa „Međunarodnog festivala humora za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.