ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Život / Ako primijetite ovu promjenu na jajima, odmah ih bacite

Ako primijetite ovu promjenu na jajima, odmah ih bacite

Obratite pažnju na boju bjelanceta

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijesti online

03.11.2022. 00:12hhttps://api-esp.piano.io/publisher/unattended/939?wv=74&v=vz.1.99.4-fdf7ded

Fina i ukusna, jaja su namirnica puna proteina i doprinose dobrom zdravlju. Ipak stručnjaci upozoravaju da jaje ponekad može biti dom opasne bakterije.

Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sustav koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde kako svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Jedina je istina da treba biti umjeren. Naime, jaja predstavljaju najčistiji oblik proteina (bjelance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne biste smjeli pojesti više od dva jaja dnevno – opasnost iod holesterola se kriju u žumancetu..

Međutim, jaja su relativno lako kvarljiva namirnica i treba paziti da im nije istekao rok trajanja.

Ako je bjelance poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može značiti da je riječ o pokvarenoj namirnici zbog bakterije Pseudomonas, koja je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom.

Ova bakterija stvara pigment u bjelancetu i ako primijetitie da bjelance nema poznatu nijansu – bacite ga, savjetuju stručnjaci.

Svježe jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto bjelance a kako vrijeme prolazi bjelance gubi viskoznost i razliva se, a membrana žumanceta sve više slabi i na kraju lako puca.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tri najbolje stvari koje nam je tehnologija donijela

Da li se sjećate iz ličnog iskustva ili su vam stariji prepričavali, kako su ljudi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.