sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Alternativa CG povodom mnogobrojnih raskida ugovora o radu: „Bogati još bogatiji, siromašni još siromašniji“

Alternativa CG povodom mnogobrojnih raskida ugovora o radu: „Bogati još bogatiji, siromašni još siromašniji“

 MNOGI POSLODAVCI RASKIDAJU UGOVORE NA ODREĐENO

U vrijeme pandemije korona virusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo, kaže glavna inspektorka rada Angelina Međedović.

„Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna, jer je to u skladu sa zakonom“, saopštila je Međedović, za Jutarnji program TVCG.

Kaže i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade.

„Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavci biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta“, navela je Međedović.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, navodi Međedović, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odsustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita, navodi inspektorka rada.

„Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme“, ističe Međedović.

Bilo je, ističe ona, i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremena.

„Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom“, ističe Međedović.

Ilustracija (foto: pixabay.com)Ilustracija (foto: pixabay.com)

Vesko Pejak iz političkog pokreta Alternativa CG , na svom fejzbuk profilu naveo je da je inspekcija samo potvrdila informacije koje je ovaj pokret imao.

„Inspekcija rada je potvrdila informaciju Alternative da je za ovih mjesec dana mnogo radnika izgubilo posao jednostavnim „neprodužavanjem Ugovora o radu“. Drugim riječima, OTKAZ je dobilo preko 20.000 radnika. Njihove porodice ovaj mjesec sigurno neće izlaziti na balkone i aplaudirati. Mnogo prije nego se sve ovo desilo pisao sam da Vlada Crne Gore MORA da nađe načina da pomogne onim najsiromašnijim građanima Crne Gore. Zamislite kako je porodicama gdje su oba roditelja radila u ugostiteljstvu? Kako je njima da gledaju tzv. doktore koji kažu „treba biti oprezan“ dok razmišljaju šta će da jedu?!

Lako je biti u izolaciji članovima Vlade, poslanicima i raznim „NVO aktivistima“ kojima hljeb na stolu ne zavisi od rada. Šta da rade „obični gradjani“? Među te građane spadate i Vi koji sad ovo čitate a koje ‘PRVI TALAS’ ove krize nije pogodio. On je sad pogodio nešto oko 20.000 radnika. U ‘DRUGOM TALASU’ pogodiće sve one djelatnosti koje su bile vezane za sektor usluga. U sljedećem talasu pogodiće preko 50.000 radnika. Ekonomija takođe poznaje ‘Zakon spojenih sudova“! KAd je loše mom komšiji, kako da bude dobro meni?“

BOGATI JOŠ BOGATIJI, SIROMAŠNI JOŠ SIROMAŠNIJI…“ – napisao je Pejak na facebook-u.

 

Izvor: RTCG, facebook

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.