sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Janjušević: Ne smije se ugroziti energetska stabilnost CG i 2000 radnih mjesta u termoenergetskom lancu

Janjušević: Ne smije se ugroziti energetska stabilnost CG i 2000 radnih mjesta u termoenergetskom lancu

 

Energetska egzistencija države ne smije se dovesti u pitanje zbog 100 miliona eura, niti se time može pokriti ni dio proizvodnje zelene energije a kamo li da se započnu investicione aktivnosti koje bi unapredile život Pljevljaka. Bez ekološke rekonstrukcije, ko god je realizovao, nema Termoelektrane Pljevlja, niti Rudnika uglja, navodi se u saopštenju za javnost Dušana Janjuševića, predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja, reagujući na izjavu Mladena Bojanića, minisitra kapitalnih investicija čije izjave su “direktno usmjerene protiv energetske stabilnosti Crne Gore” što znači da neko “u ministarstvu, u najmanju ruku nema dobru namjeru”.

Janjušević je upitao ako Ministarstvo kapitalnih investicija može da garantuje rad TEP bez eko- rekonstrukcije do najmanje 2030. Godine, koju je Premijer saopštio, neka saopšti javnosti kako i na koji način.

Za Janjuševića ekološka rekonstrukcija jeste osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova koji podrazumjevaju samu rekonstrukciju a sva ostala “nemaju realno utemeljenje i nisu predmet dnevno-političkih prepucavanja na kojoj se prikupljaju poeni”.

Zašto se dovodi u pitanje ekološka rekonstrukcija TEP ako jedan njen dan rada vraća mjesečnu ratu potencijalnog kredita a ostalih 29 dana elektrana radi za državu, upitao je Janjušević navodeći da nije obezbijeđen alternativni izvor energije. Istakao je da ako u Pljevljima  “nismo obezbedili minimum  3.000 umjesto 2.000 radnih mjesta zašto bilo šta dovodimo u pitanje?

Ministarstvo kapitalnih investicija pokazalo ie ozbiljno interesovanje za pokretanje proizvodnje cementa, kazao je Janjušević, I podsjetio da ono ima zadatak da stvori preduslov da TEP radi što je moguće duže, te da ne smije ugroziti ili dovesti u pitanje njen rad. On očekuje da se MKI mane praznih priča i da “konačnu krenemo u ekološku rekonstrukciju”, te da za cilj rada Termoelektrane postave najmanje 2030. godinu i bore se za svaku sljedeću, pa i 2035. i dalje “kako su sebi za cilj postavile neke druge neuporedivo razvijenije ekonomije”.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Propast firmi državu koštala preko 28 miliona eura

Fond rada je od svog osnivanja zaposlenima čije su firme otišle u stečaj za otpremnine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.