ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Apel NVO „Breznica“ povodom uginuća ili odstrela sive čaplje u Pljevljima

Apel NVO „Breznica“ povodom uginuća ili odstrela sive čaplje u Pljevljima

„Poslednjih dana, u Pljevljima okovanim ledom i snijegom, u samom centru grada i rijeci Breznici pojavile su se neke, za naše podneblje, neobične vrste ptica. Građani su bili u prilici da vide da su se u reonu rijeke Breznice u gradskom parku i nizvodno duž cijelog toka pojavile Čaplje, Patke, Rode, Sove i druge vrste kojih ranijih godina nije bilo, bar ne u ovom broju. Ranijih godina je bila prava rijetkost vidjeti neku od ptica koje su u preletu pa čak i one koje gnijezde u našim krajevima da se slobodno i bez straha kreću u blizini kuća i ljudi. Naši volonteri su poslednjih dana ostavljali hranu psima lutalicama i napuštenim životinjama na teritoriji grada, prvenstveno psima lutalicama i mačkama, koje su zbog ekstremno niskih temparatura bili izloženi smrzavanju i nestašici hrane, navode u saopštenju iz Ekološkog društva „Breznica“, dodajući da su njihovi volonteri danas od strane građana obaviješeni da se pored dvorišta Osnovne škole „Boško Buha“ nalazi uginula jedinka sive čaplje.

„Izlaskom na teren zajedno sa pripadnicima Policije i Veterinaske ambulante uvjerili smo se da je tijelo Čalje izmasakrirano i da su vidljive povrede cijelog tijela, krila i donjih ekstremiteta, kljuna… Radilo se o jednoj  od oko šest čaplji koje su primijećene i koje su se kretale od ušća Breznice, prema samom centru grada i koje su građani sa oduševljenjem posmatrali i fotografisali. Međutim, danas prilikom vršenja uviđaja na licu mjesta, bilo je tužno posmatrati tužna dječija lica koja su nijemo posmatrala leš uginule ptice koji se našao na putu do škole. Želimo da vjerujemo de je ova Čaplja uginula od posledica smrzavanja i nemanja hrane, a ne od posledica ubijanja od strane nekog neodgovornog građanina, ističu iz NVO „Breznica“, pojašnjavajući da se radi o vrsti koja je u preletu kroz ove krajeve i Crnu Goru i koju je vjerovatno prethodno lijepo vrijeme, zavaralo, te je jedno izostalo jato odlučilo da prezimi na obali jezera ili rijeke Ćehotine, a da ih je nalet ekstremno hladnog vremena iznenadio.

„S’ toga molimo građane da ne uznemiravaju i ne plaše ptice koje vide na teritoriji grada jer su one, ne samo ukras i praznik za oči, već njihovo prisustvo pokazuje stepen našeg civilizovanog napretka koji pokazuju sami građani koji pomenute ptice snimaju i međusobno razmjenjuju video snimke.  Apelujemo na građane, budite humani, posmatrajte ptice, nahranite ih, snimajte ih i čuvajte. Nahranite psa lutalicu ili napuštenu mačku  iz vaše ulice, učinili bi ste tako dobro i humano djelo, jer su ova nemoćna bića u ovim uslovima osuđeni na biološki nestanak bez pomoći čovjeka“, zaključuje se u saopštenju. IMG-3eee1583f30eddd0b54eb9de37a2d90b-VIMG-45d335e79833c4879d683e39134187c4-V

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.