petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Apel pljevaljskih stočara: Lokalna vlast da organizuje uvoz sijena

Apel pljevaljskih stočara: Lokalna vlast da organizuje uvoz sijena

Pljevaljski stočari apeluju da im se pomogne kako bi obezbijedili potrebne količine kabaste hrane za svoja stada. Iz Unije stočara sjevera tvrde da bi najbolje bilo da lokalna uprava organizuje uvoz sijena iz Srbije i da se ono raspodijeli stočarima. Takav predlog pravdaju činjenicom da nakon izuzetno hladnih i sušnih martovskih dana trave na livadama i pašnjacima neće biti u aprilu.

– Jedini način da se pomogne stočarima jeste uvoz sijena iz Srbije. U sadašnjim uslovima kada su jutarnje temperature u minusu i kada zemlja mrzne svakog dana, oni stočari koji nemaju dovoljno sijena ne mogu da računaju da će ih ispuštanje stoke na pašu spasiti od nestašice kabaste stočne hrane. Jutros u selu Lijeska, gdje ja živim, izmjerena je temperatura od minus 9 stepeni. U mnogim selima još uvijek ima snijega i prosto ne možemo se nadati da će u aprilu biti trave da pasu ovce – naglašava predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković i dodaje da predstoje izuzetno teški dani za veliki broj stočara.

Živković ističe da na području opštine ima dosta stočara koji su ostali bez sijena za stoku i da ga već dovoze iz Srbije. Sijeno koje dolazi iz Srbije, kaže Živković, dobrog je kvaliteta i jeftinije je nego u Pljevljima. Za balu sijena u Pljevljima treba izdvojiti četiri eura, a bala sijena iz Srbije, uz uračunat prevoz, staje dva eura.

Da u pljevaljskim selima nema trave i zelene gore potvrdio nam je i predsjednik Lovačkog društva „Pljevlja“ Rade Janjušević, koji ističe da su lovci tokom februara i marta svakodnevno vršili prihranu divljači.

– U poslednja dva mjeseca vršimo svakodnevno dopunu hranilica u lovištima. Sa ovim aktivnostima nastavićemo i u narednom periodu jer na terenu vegetacija još nije krenula – kaže Janjušević.

Hladnoće jedino idu na ruku voćarima, koji se nadaju dobrom rodu jer, kako ističu, izuzetno hladno vrijeme neće dozvoliti rano cvjetanje voća. Voćari i stanovništvo u selima gdje se tradicionalno uzgaja šljiva imaju izreku „šljive beharaju u aprilu, nema ih ni u krilu“.

– Sadašnji mraz sigurno neće dozvoliti rano cvjetanje voća. To je dobro za naše uslove, jer često kada voće behara u aprilu, od roda ne bude ništa, jer mrazevi koji naiđu kasnije sve unište. Behar u maju daje sigurniji i bolji rod – kaže Goran Laković, jedan od uzornih voćara iz pljevaljskog sela Poblaće.

Tokom jučerašnjeg dana u Pljevljima jutarnja temperatura vazduha iznosila je od minus četiri stepena, a dnevna je dostigla plus od 15 stepeni.

Država i Opština malo vode računa o selu i stočarstvu

Komentarišući podatke lokalne uprave, koji su objavljeni prošle nedelje, da je od 2015. godine broj stočara koji predaju mlijeko mljekarama pao sa 284 na 133, odnosno za 53 odsto, predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković kaže da je to najbolji pokazatelj koliko su lokalne i državne vlasti vodile računa o selu i stočarskoj proizvodnji.

-Sada je situacija i dobra kakva će biti za pet godina. Smijemo li pogledati malo u budućnost i reći koliku ćemo i kaku proizvodnju imati za pet godina. Nažalost, za lošu situaciju niko nije odgovarao ni politički ni na drugi način. Svi oni koji su doveli do takve situacije još uvijek odlučuju ili imaju namjeru da se zadrže na tim pozicijama, a brojke sa sela daju najbolju ocjenu – kaže Živković i dodaje da i pored svakodnevnih apela stočara za pomoć niko iz lokalne vlasti ali ni iz Vlade ne reaguje.

Uzvor dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.