ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Apel stanovništvu zbog ekološke nezgode – povećane koncentracije sumpor dioksida

Apel stanovništvu zbog ekološke nezgode – povećane koncentracije sumpor dioksida

U Pljevljima su u  noći i u danas 11 puta izmjerene  povećane koncentracije sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu. Koncentracije SO2 su noćas u 23h iznosile 353,5 μg/m3, a sat kasnije 646,3 μg/m3, dok se jutros povećane koncentracije javljaju počev od 6 časova do 13 časova i kreću se u rasponu od 475,3 do 878,5 μg/m3SO2. Prag upozoravanja za SO2 smatra prekoračenim kada izmjerene srednje satne koncentracije prelaze 500 μg/m3u roku od tri uzastopna sata a povećane koncentracije bile su prisutnesuu toku pet uzastopnih sati.

Na ovaj ekološki akcident Agencija za zaštitu životne sredine i Opština Pljevlja, odnosno Opštinski tim za zaštitu i spašavanje u skladu sa mjerama iz Kratkoročnog akcionog plana za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenavanja za sumpor (IV) oksid SO2 objavile su mjere upozorenja stanovništva :

1) izbjegavati ponašanje i aktivnosti koje mogu doprinijeti zagađivanju vazduha;
2) ne upotrebljavati uređaje za grijanje prostorija fosilnim gorivima, plinske šporete i šporete na čvrstagoriva;
3) ne pušiti u stambenim prostorijama;
4) odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne hemikalije i rastvore, popravke pri kojima sekoriste ljepila, boje, lakovi, upotrebu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nijesu hitne iI neophodne, a pri kojima se zagađuje vazduh u prostorijama s obzirom da se prostorije ne moguprovjetriti otvaranjem prozora;
5) ne koristiti uređaje za ventilaciju kojima se u prostorije ubacuje spoljni vazduh;
6) izbjegavati da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, hronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljiveosobe u vrijeme kritične situacije izlaze iz zatvorenih prostorija.

Apel je namjenjen za Pljevljake koji pripadaju ranjivoj (trudnice, novorođenčadi, djeca do 5 godina starosti, stanovništvo starije od 65 godina, osobe sa astmom  i osobe  koje pate od kardiovaskularnih ili   respiratornih bolesti) i osjetljivoj grupu stanovnika (osobe koje reaguju pojačano u odnosu na opštu populaciju ili čije se tegobe pogoršavaju tokom zagađenja,hronični bolesnici, osobe koje boluju od neuroloških, infektivnih bolesti, imunokompromitovane osobe) , pri čemu ne znamo da li pojačane problem mogu imati sugrađani koji su trenutno inficirani korona virusom???

-Najveće emisije sumpor-dioksida potiču odprocesa sagorijevanja goriva bogatih sumporom, u ovom slučaju lignita koji se sagorijevau termoelektraniPljevlja, ista je dužna da o prekoračenju obavjesti mrežne institucije.Prilikom sagorijevanja uglja u termoelektranama oko 95%sumpora se emituje kao sumpor-dioksid,kojije jedan od glavnih razloga za pojavu sekundarnih suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, smanjuje vidljivost i utiče na pojavu smoga. Takođe,reaguje sa vodenom parom u atmosferi pri čemu se formirasumporna kiselina, koja se smatra glavnim uzrokom kisjelih kiša, dodatno zagađujući celokupan ekosistem, a posebno zemljište, vode ibiljke. Sumpor-dioksid kod ljudi izaziva brojna respiratorna oboljenja, slabost, kašalj, bronhitis, slabi funkcije pluća i pogoršava kardiovaskularne bolesti.Prema SZO, kontrolisane studije koje uključuju vježbanje astmatičara ukazuju da se promjeneuplućnoj funkciji doživljavaju nakon perioda izloženosti SO2 od samo 10 minuta2. Apelujemo na građane da se brinu o svom zdravljutako što će svakodnevno pratitiizmjerene koncentracije polutanata u vazduhu na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne, navodi se u saopšttenju za javnost NVO Grin home.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine navode da će nastaviti da prate stanje kvaliteta vazduha u Pljevljima i preduzeti propisane korake ukoliko se nastavi sa trendom visokog zagađenja vazduha ovim polutantom.

– Izbjegavajte napornu fizičku aktivnosti i bavljenje sportom (uključujući i takmičanja)  na otvorenom ili u zatvorenom prostoru za vrijeme epizode zagađenja. Izbjegavajte izlaske u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, naročito u blizini velikih saobraćajnica.   Ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje zatvorenih prostorija u stambenim jedinicama. U slučaju javljanja neuobičajenih tegoba vezano za respiratorni i kardiovaskularni sistem, molimo da potražite stručnu medicinsku pomoć u zavisnosti od težine tegoba u Domu zdravlja ili u službi Hitne medicinske  pomoći u Pljevljima, navodi se u apelu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Grafika rasta  SO2 u vazduhu
Grafika rasta SO2 u vazduhu

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.