subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Asistenti u nastavi će primiti plate za jul i avgust

Asistenti u nastavi će primiti plate za jul i avgust

Asistentima u nastavi riješeno pitanje zarade za dva mjeseca, radni status će škole u skladu sa propisima
Asistentima u nastavi, kojima 10. jula ističe ugovor na određeno primiće platu i za jul i avgust.

”Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je sredstva za isplatu zarada asistentima za jul i avgust 2022, dok će njihov radni status regulisati škole u kojima su zaposleni, u skladu sa zakonskim propisima”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u dijelu angažovanja asistenata u nastavi, koje su usvojene 29. decembra prošle godine, asistenti su stekli pravo zaposlenja na neodređeno vrijeme. Kako su iz resornog Ministarstva pojasnili, asistenti u nastavi koji suprilikom usvajanja izmjena i dopuna bili u radnom odnosu na određeno, mogu zasnovati radni odnos na neodređeno samo u skladu sa Zakonom o radu i zakonima iz oblasti obrazovanja.

”To znači da to radno mjesto mora biti sistematizovano, odobreno od strane Ministarstva prosvjete i da su za to obezbijeđena finansijska sredstva. Kada se obezbijede svi ovi uslovi, škola je dužna da javno oglasi zapošljavanje asistenata u nastavi na neodređeno radno vrijeme u skladu sa potrebama te ustanove, odnosno učenika i roditelja. Asistentima u nastavi koji su radili više od od 36 mjeseci neprekidno, ili sa prekidima ne dužim od 70 dana, može se izvršiti transformacija radnog odnosa u skladu sa članom 37 Zakona o radu”, stoji u odgovoru.

Iz Udruženja asistenata u nastavi ranije su isticali da radna inspekcija različito tumači ugovor čiji je prekid duži od 70 dana, pa su negdje naložili da se završi transformacija ugovora i pored tog prekida, a negdje ne. Sporni prekid se odnosi na 2020. godinu kada je, zbog pandemije koronavirusa, nastava počela 1. oktobra umjesto 1. septembra

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.