sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Auto-put spreman za zimu

Auto-put spreman za zimu

Od danas je u Crnoj Gori obavezna zimska oprema za sva motorna vozila, saopšteno je iz Uprave policije. Na putevima još nisu nastupili zimski uslovi, ali iz policije upozoravaju vozače na obavezu upotrebe zimskih guma. Dok se čekaju prve pahulje na putevima, iz Monteputa poručuju da je auto-put spreman za zimu. Apeluju na vozače da se pripreme za poledicu i nabavku zimsku opremu.

„Monteput je prethodno preduzeo sve aktivnosti na pripremi zimskog održavanja. Nabavili smo 900 tona soli. Pored toga, sa prethodnim zalihama koje imamo prošle godine, imamo ukupno 1600 tona soli”, rekao je za TVCG Milan Ljiljanić , direktor Monteputa.

Osim soli, nabavili su i 50 tona kalcijuma. Da li će se koristiti so, kalcijum ili oboje, zavisi od temperature i vremenskih uslova, o kojima su u Komandnom centru informisani iz šest postavljenih meteo-stanica.

„Podaci koje dobijamo sa meteo-stanica su relativna vlažnost vazduha, temperatura vazduha, temperatura kolovoza, slanost kolovoza, slanost konstrukcije. Na osnovu tih podataka mi preduzimamo u koju ćemo strategiju održavanja sprovoditi, koji je način posipanja i kad krećemo u akciju”, pojašnjava rukovodilac službe letnjeg i zimskog održavanja auto-puta Vladan Knežević .

Prošle godine najveći problem su, kažu iz Monteputa, bili vozači nespremni za snijeg i poledicu.

„Obično je problem prekoračenja brzine i neposjedovanja zimske opreme. I ono što je najvažnije, treba da prate svetlosnu signalizaciju”, navodi Ljiljanić.

„Preko uređaja koji su ugrađeni na trasi, operateri ovde dobijaju određene informacije, alarme i na osnovu tih informacija podešavaju signalizaciju, obaveštavaju vozače kako ih vreme očekuje na trasi i kako da prilagode svoju vožnju”, ističe Knežević.

Snijeg će na auto-putu čistiti uz pomoć 10 snjegočistača, koje će koristiti 24 sata.

Iz Monteputa apeluju na vozače da prate uputstva koje dobijaju.

Izvor-cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.