ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Bajčeta u Bećkoviću vidjela protivnika Crne Gore, na cenzuru reagovala redakcija Ljetopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“

Bajčeta u Bećkoviću vidjela protivnika Crne Gore, na cenzuru reagovala redakcija Ljetopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“

Ljetopis Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ uputio otvoreno pismo javnosti

Otvoreno pismo urednika i članova Redakcije Ljetopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja

Zbog uvođenja cenzure i metacenzure u rad urednika i članova Redakcije Ljetopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Pljevlja kao i onemogućavanja službene komunikacije preko arhive ustanove od strane direktorice Biblioteke Đine Bajčete, obraćamo se javnosti na ovaj način, smatrajući to ne samo potrebnim već i neophodnim.

Bajčeta je, nakon što je usmenim putem urednici saopštila da zabranjuje objavljivanje teksta „Riječ o pjesmi Koji je ono majko? Matije Bećkovića“, čiji je autor upravo Marija Knežević, urednik Ljetopisa, sa tom svojom odlukom upoznala i članove Redakcije. Saopštila je da je Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru zato što „govori“ protiv države Crne Gore i crnogorskog naroda, te da tekst o njegovoj pjesmi ne može da bude objavljen u Ljetopisu. U obrazloženju je navela da je zbog ranijeg tolerisanja sličnih aktivnosti (parafrazirano) bila izložena špijunaži koja je dovodila u situaciju da bude pritiskana i kritikovana od rukovodilaca. Navela je takođe da je izvršila konsultacije sa državnim tužiocem koji joj je rekao da se u slučaju objavljivanja pomenutog teksta može desiti „da se protiv Biblioteke pokrene krivični postupak“. Postavljajući pitanje da li neko od nas želi da ona ostane bez posla na manipulativan način je pokušala da utiče na članove Redakcije, ignorišući činjenicu da je posao učiteljice u OŠ „Boško Buha“ svojom voljom napustila prije više od četiri godine i prihvatila se funkcije direktora Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, prihvatajući time i rizik te odluke.
Đina Bajčeta, Foto: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“

Smatramo da je Bajčeta plasirala potpuno tendencioznu dezinformaciju o pjesniku Matiji Bećkoviću, a i da nije, zabrana ulaska pjesniku u Crnu Goru nije i ne može biti zabrana čitanja i proučavanja njegovog djela. Priče o savjetovanju sa nama nepoznatim „državnim tužiocima“ nama ne zvuče ni učeno ni realno. Savjeti državnih i javnih tužilaca morali bi da se iznose javno a ne kao neprovjerene, anonimne i nedokučive konsultacije.

Ovako brutalan politički akt presedan je u našem radu i riječ je o situaciji u kojoj se mora zaštiti lični integritet i posvjedočiti stručni autoritet, u okruženju koje te kategorije apsolutno ugrožava. Skrećemo pažnju na činjenicu da je Biblioteka očito „pod okom“ nekih političkih struktura, na način koji ne promoviše slobodu mišljenja i izražavanja, već je sputava. Začeci ovih tendencija mogli su se i ranije uočiti u redovnom radu Biblioteke (diskriminacija, zloupotreba ličnih podataka, neadekvatno raspolaganje sredstvima predviđenim za književnu nagradu…), kulminirajući u akte koji sputavaju njeno normalno funkcionisanje. Sem pomenutog, upitan je kvalitet cjelokupnog rada Biblioteke u zadnjih par godina, kada je riječ o književnim manifestacijama. Upravo kako bi se zaustavio sunovrat ustanove u bezakonje i diktaturu i povratio nekadašnji njen ugled, onemogućilo nedolično uvođenje delikta mišljenja stručnog osoblja od strane nestručnih osoba, omogućili uslovi slobodnog stvaralaštva i sačuvali pisci od agresivnog pristupa dnevne politike, smatrali smo neophodnim i potrebnim da reagujemo.

Obavještavamo javnost, na taj način i upravu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, da zajedno sa naznačenim autorima povlačimo tekstove predviđene za štampanje u ovom broju Ljetopisa: Milić Petrović – 1; Milenko Šarac – 1; Salih Selimović – 1; prof. dr Draga Bojović – 1; Vladimir Gvozdenović – 1; Janko Jelić – 1; Milan Knežević – 1; Ivana Cvijetić – 3; Marija Knežević – 4.

U Pljevljima, 12. marta 2020. godine.

Marija Knežević, urednik

Stanojka Ljiljanić, član Redakcije

Ivana Cvijetić, član Redakcije

 

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.