četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Bat koraka vjerujućeg naroda na svetim litijama najljepša muzika

Bat koraka vjerujućeg naroda na svetim litijama najljepša muzika

 

Govor Slavka Peroševića, epskog pjesnika, sa večerašnje, 20. litije u Pljevljima

Danas me neka vanzemaljska sila ogrijala zrakom svoje milosti i dovela ovdje ispred vas, vas heroja ovog teškog i zloslutnog vremena. Dovela pred ovog uzvišenog vladiku i ove svete oce koji isturenih grudi stoje na braniku svete srpske vjere kao što su u nekim zemanima svetogrđa stajali hrabro i uzvišeno, sataninom rukom umoreni sveti pljevaljski sveštenici Dušan Prijović, Božidar Ćosović, Slobodan Šiljak i ostali. Danas nas odozgo sa neba gleda i sveta duša kaluđera Justina razapetog na krstu vjere od sataninih sledbenika čija nam oholost, zloba i gordost prijete i danas. Ali Bog i pravda, kao i uvijek, na našoj su strani.

Da me neko pita koja je najljepša muzika koju sam čuo u svim ovim godinama mog života, ja bih mu bez razmišljanja odgovorio da je to bat koraka vjerujućeg naroda na svetim litijama jer bat vaših junačkih stopa, moja čestita braćo, odliježe jače od bilo kog rafala, i pred tim batom, pred našom vjerom, smirenošću i brojnošću pokleknuće na koljena nečastiva sila. Zato i kada dotraju sačuvajte kao relikviju te cipele na vašim nogama jer ste u njima gazeći ulicama ovog nepokornog grada, ispisali najsjajnije stranice istorije Crne Gore.

perosevic

fotografija sa interneta

„Nije snijeg pao da pokrije brijeg

no da svaka zvjerka pokaže svoj trag.

Sad se gleda ko je vjerni Hristov vojnik

A koga je crni sablaznio vrag“.

A vaš trag, braćo i sestre Pljevljaci sjajna je staza žrtve i hrabrosti kojom će kroz dolazeće vjekove sa ponosom koračati vaši potomci. Hodajte, hodajte jer svaki korak je više kamičak kojim ugrađujete sebe u Hrista i obezbeđujete sebi mjesto u nebeskom carstvu naših predaka

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.