sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bečić: Ekonomske mjere Vlade CG daleko iza mjera zemalja regiona

Bečić: Ekonomske mjere Vlade CG daleko iza mjera zemalja regiona

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da su ekonomske mjere premijera Duška Markovića, građani Crne Gore opravdano dočekali sa razočarenjem, jer su, kako smatraju Demokrate, daleko iza mjera zemalja regiona.

“Ispostavilo se da se u mnogim segmentima radi o ponižavanju građana i privrednih subjekata, a ne o nužnoj i neophodnoj pomoći, koju je država u ovakvim trenucima obavezna da pruži. Prethodno ne čudi, ako imamo u vidu da je prvi paket mjera koji je pompezno najavljivan, završio sa skandaloznim moratorijumom na kredite, koji će građani morati na kraju da plate, kao i kreditnim linijama IRF-a čija su transparentnost, efikasnost i obuhvatnost krajnje upitne”, kazao je Bečić.

On dalje navodi da su ekonomske mjere crnogorske Vlade, daleko iza mjera zemalja regiona.

“Ponuditi u ime države, i to za april i maj, a ne i mart mjesec, zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen, platu od 155 eura, zaposlenima u sektorima čiji je rad ugrožen platu od 111 eura, zaposlenima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kući platu od 155 eura, jeste zaista nešto što je odraz poniženja zaposlenih i privrednih subjektia, koji su ne svojom voljom, već odlukama nadležnih državnih organa bili prinuđeni da zamrznu ili redukuju svoj rad”, ističe Bečić.

 

Foto: Demokrate Foto: Demokrate

 

 

On tvrdi da je elementarno korektno i prema poslodavcima, i prema zaposlenima, bilo ono što su Demokrate predložile prije nekoliko dana-da država obezbijedi da istinska zarada zaposlenih kojima je onemogućen rad završi na njihovim računima, a da poreze i doprinose u cjelosti preuzme država.

“Pored toga, umjesto da prihvate naš predlog i svakom domaćinstvu koje ima tri i više članova hitno uplate po jednu prosječnu zaradu (524 eura), a svakom domaćinstvu koje ima 1 ili 2 člana po jednu minimalnu zaradu (222 eura), za šta je potrebno nešto manje od 78 miliona, a što bi imalo multiplikativni efekat na privredu, jer bi građani svakako taj novac upumpali u crnogorski sistem, Marković kaže da će jednokratno pomoći sa 50 eura samo nezaposlena lica na evidenciji Zavoda, i to samo ona koja ne ostvaruju novčanu nadoknadu ili materijalno obezbeđenje. Nešto slično, kao što je prvobitnim mjerama opredijeljno po 50 eura pomoći za svega 9 odsto penzionera, a drugim paketom su kao što vidimo penzioneri u potpunosti zaboravljeni”, naveo je Bečić.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.