nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Politika / Bečić: Opštim bojkotom do uslova za fer izbore

Bečić: Opštim bojkotom do uslova za fer izbore

SMATRA DA JE SUŠTINA USPJEHA OPOZICIJE U MEĐUSOBNOM UVAŽAVANJU, NENAPADANJU I SOLIDARNOSTI

Lider Demokrata je naglasio da je za prevazilaženje političke krize potrebno naprije povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Bečić
Bečić (Foto: Demokratska Crna Gora)

 

Nakon rješavanja tog problema, neophodno je aktivno uključivanje međunarodne zajednice u rješavanju brojnih drugih dubioza koje postoje u crnogorskom društvu vezano za izborne procese i vladavinu prava, a posebno imajući u vidu da je nepovjerenje između ključnih aktera na društveno-političkoj pozornici na rekordnom nivou zbog brojnih prevara vlasti iz prethodnog perioda. DPS je pokazao da se plaši slobodnih izbora kao Đukanović slobodnog pravosuđa. Za razliku od njih, koji su napadali svaki naš potez, mi ćemo pozdraviti svako unapređenje izbornih uslova, bez obzira na to ko ih iz opozicije predloži, jer nam nije cilj ubiranje jeftinih političkih poena i čuvanje statusa vječite opozicije, već pobjeda nad ovom vlašću i preuzimanje odgovornosti za oporavak crnogorskog društva i države.

S obzirom na to da je izborna godina i da nije došlo do promjena izbornih zakona, razmišljate li o ujedinjenu opozicije i koja je po vama najbolja formula za nastup na parlamentarnim izborima? Imate li neku strategiju?

Bečić: Ako govorimo o crnogorskoj opozicionoj političkoj sceni, smatram da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, poštovanju, nenapadanju iuzajamnoj solidarnosti. Kada govorimo o načinu nastupa, možemo se podsjetiti da je u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama opozicija ostvarila pobjede nastupajući u više ozbiljnih kolona, koje nijesu bile međusobno suprotstavljene. Na poslednjim parlamentarnim izborima opozicija je nastupajući u nekoliko respektabilnih kolona ostvarila rekordan broj glasova. Međutim, mi u ovom trenutku nemamo uslove za iole fer i slobodne izbore i već duže vrijeme ističem da opozicija treba da bude jedinstvena u paktu o međusobnom nenapadanju i uvažavanju, u bojkotu crnogorskog parlamenta i u bojkotu izbora, kako bismo izvršili najjači mogući demokratski pritisak sa ciljem stvaranja uslova za fer izbore pod ravnopravnim uslovima.

Kako do raščišćavanja biračkog spiska, koji je najvažniji segment za fer i slobodne izbore? Hoće li izbori u Tivtu biti prvi test za opoziciju?

Bečić: U sklopu sveobuhvatnih izbornih reformi i 16 zakonskih projekata koje smo procesuirali, predložili smo i efikasan i pouzdan način čišćenja biračkog spiska, koji je sada apsolutno nezakonit i ne odgovara stvarnom stanju stvari na terenu. Dovoljno je samo podsjetiti na B.B. aferu, u kojoj smo otkrili da više od polovine birača živi na adresama bez broja, to jest država ne zna gdje joj živi više od polovine stanovnika. Predložili smo rješenja koja omogućavaju uvođenje fotografije u boji kao obaveznog dijela biračkog spiska, eliminisanje b.b. adresa, uparivanje ključnih registara, odnosno baza podataka, olakšavanje postupka terenske provjere sumnjivih birača, uvođenje otiska prstom kao ključnog načina identifikacije birača, a sve kako bismo realizacijom mjera koje smo predložili obezbijedili eliminisanje fantom birača, duplih glasova…

Kada je u pitanju Tivat, ponavljam da je jedinstveni bojkot crnogorskog parlamenta i jedinstveni bojkot izbora od strane svih relevantnih opozicionih političkih subjekata najubojitije sredstvo demokratskog pritiska sa ciljem stvaranja uslova za slobodne izbore. Žao mi je što moram konstatovati da dio opozicionih kolega vuče suprotne političke poteze.

 

IZVOR: VIJESTI.ME; DAN.CO.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

FB_IMG_1652124621595

DF: Incident belvederaca -tužna varoš tone u mržnju ekstremista

Lideri i poslanici DF saopštili su da belvederskki ekstremisti pokazuju da su sebe ogradili od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *