sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bečićeva partija predlaže da Skupština usvoji Rezolucije o genocidu u Pivi i selu Velika

Bečićeva partija predlaže da Skupština usvoji Rezolucije o genocidu u Pivi i selu Velika

Vrijeme ne možemo vratiti, niti umanjti žal ali obavezu itekako imamo, poručuju Demokrate

Klub poslanika Demokrata predložio je dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine koja je zakazana za 25. jul sa tačkom Predlog rezolucije o genocidu o Pivi i Velici.

– Svjedoci smo ljudskog stradanja, stradavelikanja koja su, kada govorimo o Pivi i Velici, odraz svega onoga što nije civilizacijska tekovina, i odraz onoga što uvijek i u svakom trenutku treba osuditi i učiniti sve da se odgovorna lica suoče sa pravdom. Demokrate su građankama i građanima Crne Gore predočili još prošle godine o kakvom je zločinu riječ, tačnije, prema nepobitnim informacijama, od strane nacifašističkih formacija na prostoru Pive, početkom juna 1943. monstruozno je ubijeno oko 1,290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stara lica. Činjenica jeste da je svaka riječ suvišna kada govorimo o ovakvim zločinima, o ovakvim stradanjima, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najsvirepijih nacifašističkih zločina koji su počinjeni na tlu naše zemlje u toku Drugog svjetskog rata- navodi se u saopštenju partije Alekse Bečića.

Dodali su da vrijeme ne mogu vratiti, niti umanjti žal, ali jedno je sugurno: obavezu civilizacijsku, državničku, institucionalnu i naročito ljudsku, itekako imamo.

– Ako nekad institucije i država nisu bile dovoljno jake kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, želimo da vjerujemo da sada jesu. Kada uzmemo u obzir da nijedan počinilac zločina nije zbog ovog nedjela izveden pred bilo koji domaći ili međunarodni sud, što je teško shvatiti, onda je potpuno jasno zašto svjedočimo nedovoljnom stepenu razumijevanja javnosti o pomenutim zločinima. Kao što smo govorili i ranije, isto smatramo i sada, Skupština Crne Gore, najviši zakonodavni organ, treba da da doprinos jačanju svijesti i razumijevanju okolnosti, prirode i posljedica ovog zločina- zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.