petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bešić: Nakon obmana Spajića, podržati Bečića kao zajedničkog kandidata građanskog bloka

Bešić: Nakon obmana Spajića, podržati Bečića kao zajedničkog kandidata građanskog bloka

U razgovoru za televiziju „Nova“ politički analitičar Miloš Bešić kaže kako misli da ni sam lider DPS-a Milo Đukanović još nije doneo konačnu odluku da će se kandidovati za još jedan mandat za šefa države. Kako god, smatra da je drugi krug izbora neminovan.

reklama

Bešić ističe da je jedini način da Evropa Sad smanji političku štetu nakon obmana Spajića, da podrži zajedničkog kandidata građanskog bloka. To bi prema njegovim riječima najbolje bilo da bude lider Demokrata Aleksa Bečić , koji je, kako kaže iz svega što se dogodilo, izašao kao najveći pobjednik.

Bešić odluku Državne izborne komisije da diskvalifikuje Spajića smatra više političkom nego pravnom, te da se iza nje krije prećutna igra partija koje su nekada činile jedinstveni DPS.

„Nema sumnje da politički akteri kojima ne odgovara kandidatura gospodina Spajića su odigrali ovu utakmicu na način da se on ne pojavi u političkoj utakmici. Nema sumnje da je gospodin Spajić u nemaloj mjeri svojom greškom doveo sebe u ovu neprijatnu situaciju, čini se bespotrebno“.

To su glavne opaske profesora beogradskog fakulteta političkih nauka, metodologa Miloša Bešića, nakon što je propala kandidatura Milojka Spajića, koji je prema istraživanjima javnog mnjenja, bio najveći favorit na predsedničkim izborima zakazanim za 19. mart.

Očito primećuje Bešić, da je makar prećutno bio zajednički cilj političkih stranaka koje su već 30 godina na sceni. Zato odluku Državne izborne komisije smatra više političkom i sve je, kako kaže, jasno kao dan.

„Jasno je da je država Srbija, i da su državni organi Srbije vrlo kooperativni, u tom nekakvom političkom galamatijasu. Vrlo su saradljivi, predusretljivi, u cilju da se gospodinu Spajiću onemogući kandidatura na ovim izborima. To je jasno kao dan… Naprosto da se donese politička odluka da se gdinu Spajiću onemogući izlazak na izbore“.

Bilo kako bilo, nakon što je Milojko Spajić obmanuo svoje glasače iu startu napravio taktičku grešku da odbije saradnju koju su mu ponudile Demokrate, profesor Bešić smatra da Evropa sad, sad ne bi trebalo da izađe sa drugim kandidatom za šefa države, pošto bi im kampanja bila obilježena posljednjim negativnim dešavanjima.

„Ali ono što se meni čini najpametnijim, najmudrijim, jeste da Evropa sad u ovom trenutku kažem proguta ovu tešku pilulu i uradi sve što može da objedini građanske snage i napravi takvu vrstu dogovora, da imaju paket aranžman, predsedničke izbore i parlamentarne izbore. Tu prije svega mislim na Demokrate, Evropu Sad, i URU, a da budem iskren, mislim naravno i na DEMOS recimo, mislim na neke druge partije koje mogu da naprave jedan solidan građanski blok, koji je da kažem ne samo kvalitativni nego i numerički u brojevima glasova i vrlo perspektivna alternativa ovoj tradicionalnoj podjeli koju imamo u Crnoj Gori na DPS i DF. I da bi trebali imati zajedničkog kandidata“.

A na čelu tog bloka, kao zajednički kandidat, za Bešića bi najbolje rešenje bilo da bude lider demokrata Aleksa Bečić, koji je, kako ističe iz svega izašao kao najveći pobednik.

„Jer vrlo će malo tih glasova koje bi gospodin Spajić imao, krenuti ka gospodinu Mandiću, većina tih glasova će krenuti ka gospodinu Bečiću, a to će meni se činiti, od kampanje će zavisiti da će gospodin Mandić ili gospodin Bečić u ovoj konstalaciji snaga. ići u drugi izborni krug“.

Drugi krug izbora je, smatra Bešić, neminovan, kandidovao se Milo Đukanović ili ne. Podseća da je DPS i ranije u poslednjem trenutku doneo odluku, ali da je sada drugačija politička konstelacija, u kojoj ni sam Đukanović još nije siguran u svoju odluku.

„Opet ponavljam, to će biti njegova odluka i ja zaista mislim da je on u dilemi, kalkuliše sve moguće faktore, uključujući (ne)kandidaturu gospodina Spajića ali o kraju kraja ta odluka će biti njegova, mi zaista ne možemo ući u njegovu glavu i znati sve njegove parametre i da sve predviđamo“.

Na kraju, ono što je sasvim sigurno biće ovo izbori sa do sada najviše pretendenata za šefa države. Na pitanje da li je politička šteta po Evropu sada već sada toliko da se u drugom krugu lako mogu naći predstavnika DF Andrija Mandić i DPS Milo Đukanović, što se od početka projekta kao navodno željeni scenario i za DPS i za DF, Bešić je odgovorio:

„Da li je šteta napravljena po Evropu sad, da je nesumnjivo napravljena šteta. Kolika je ona da je moguće napraviti kontrolu štete, sanaciju štete, meni se čini da je moguće na način koji sam predložio, odgovor treba da bude snažan, i objedinjavanje svih građanskih snaga i insistiranje na zajedničkom kandidatu, koji bi se mogao činiti uđe u drugi izborni krug i pobedi na izborima u odnosu na gdina Mandića”.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.